– Varje dag kommer motsvarande 241 lastbilar med plastavfall från hela Europa till Turkiet, vi klarar inte det, säger Nihan Temiz Atas, som jobbar för miljöorganisationen i det europeisk-asiatiska landet.
– Såvitt vi kan se, både från statistik och på fältet, fortsätter vi att vara Europas största plastsophög, säger han enligt Greenpeaces pressmeddelande.
I diken och åar
Officiellt säljs plasten för att tas omhand. Men organisationens fältarbete längs vägar och vattendrag i provinsen Adana, längs Turkiets natursköna Medelhavskust, ger en annan bild. På tio platser hittades illegalt dumpade större plastmassor, i diken, på fält och i åar. På flera av platserna hade någon försökt elda upp plasten.
Varumärken och etiketter på avfallet skvallrar om att det kommer från Europa. Genomgången har gjorts av brittiska och tyska Greenpeace, så det är kedjor därifrån organisationen listar: Aldi, Lidl, Spar, Sainsbury’s, Tesco med flera, i kombination med globala märken som Coca-Cola och Pepsi.
Exporterar mest
Kina skärpte 2017 kraftigt sina regler för de källsorterade sopor landet tidigare köpte i gigantiska mängder från hela världen. På det stora hela separerar vi i västvärlden inte vårt skräp tillräckligt bra för att uppfylla de nya kraven, vilket resulterat i att mycket sopor nu i stället säljs till mindre nogräknade mottagare.
Exempelvis Storbritannien exporterar mer än hälften av sin sopsorterade plast, 688 000 ton skickades utomlands medan 486 000 ton togs omhand i landet 2020, enligt The Guardian.
Och mycket av det gick till Turkiet. När Kina fortfarande köpte plast 2016 sålde Storbritannien 12 000 ton till turkiska mottagare. Förra året hade det nästan 20-faldigats, till 210 000 ton.