Viktig hamnstad återtagen från jihadister

I ett års tid höll jihadisterna hamnstaden Mocímboa da Praia i norra Moçambique. Nu har de drivits ut, sedan flera länder i regionen skickat soldater för att stödja regeringen.

Rwandiska soldater gör sig redo för avfärd till Moçambique den 10 juli.

Rwandiska soldater gör sig redo för avfärd till Moçambique den 10 juli.

Foto: Muhizi Olivier/AP/TT

Moçambique2021-08-08 17:39

Det var i Mocímboa da Praia som jihadister år 2017 genomförde sina första attacker i Moçambique. För ett år sedan tog islamisterna helt kontroll över staden och har sedan dess haft den som bas för upproret i provinsen Kap Delgado.

Nu har armén, med stöd av rwandiska styrkor som förra månaden anlände för att delta i upprorsbekämpningen, återtagit den strategiskt viktiga hamnstaden. Förra veckan återerövrades även den närliggande staden Awasse.

– Vi kommer att fortsätta med säkerhetsinsatser för att lugna dessa områden helt så att moçambikiska och rwandiska styrkor kan utföra stabilitetsbevarande verksamhet medan internflyktingarna återvänder hem, säger överste Ronald Rwivanga från Rwandas försvarsmakt.

Regional kraftsamling

Rwanda sände runt 1 000 soldater med start den 9 juli. Därefter har flera andra länder i regionen skickat militärt stöd till Moçambique. Botswana sände 296 soldater den 26 juli medan Sydafrika två dagar senare annonserade att landet skickar 1 495 soldater.

Även Angola, Namibia och Zimbabwe ska sända mindre bidrag.

EU gav den 12 juli klartecken för en minst tvåårig militär utbildningsinsats i Moçambique. Den tidigare kolonialmakten Portugal väntas stå för det största personalbidraget till insatsen, som utöver träning i terrorbekämpning också ska inbegripa strategier för skydda av civila i enlighet med internationell rätt.

Lojala med IS

Våldet i norra Moçambique har de senaste åren krävt tusentals liv och tvingat fler än 700 000 invånare på flykt.

De IS-lojala jihadisterna kallar sig själva al-Shabaab, eller Islamiska statens centralafrikanska provins, och strävar efter att upprätta ett kalifat. Gruppen ska inte blandas ihop med al-Shabaab i Somalia, som i stället svurit trohet till det konkurrerande terrornätverket al-Qaida.

Moçambique

Drygt hälften av invånarna i Moçambique, på södra Afrikas östkust, är kristna. Knappt en femtedel är muslimer. Muslimerna har av tradition levt utmed kusten i norra Moçambique.

Kap Delgado, eller Cabo Delgado, i norra Moçambique är en av landets fattigaste provinser, men rik på gas och mineraler.

80 procent av provinsens invånare är muslimer med starka band till grannlandet Tanzania. I provinsen finns ett missnöje med centralregeringen som domineras av personer från södra delen av landet.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!