"Wagner planerade statskupp i Moldavien"

Den paramilitära ryska Wagnergruppen, ledd av den nu döde Jevgenij Prigozjin, planerade en statskupp i Ukrainas grannland Moldavien tidigare i år. Det hävdar Moldaviens president Maia Sandu i en intervju med Financial Times.

President Maia Sandu säger i en intervju att Wagnergruppen planerade en statskupp i Moldavien. Arkivbild.

President Maia Sandu säger i en intervju att Wagnergruppen planerade en statskupp i Moldavien. Arkivbild.

Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Moldavien2023-10-07 06:13

Sandu säger att de uppgifter moldaviska myndigheter har nu är att Prigozjin låg bakom planerna om att bland annat underblåsa protester mot regeringen och se till att våldsamheter uppstod.

Europeiska och amerikanska källor och även Maia Sandu själv varnade i februari för att Ryssland planerade att störta den moldaviska regeringen. Månaden efter greps åtminstone en person med, uppger Sandu, Wagnerkoppling i landet.

Men, varnar den moldaviska presidenten, Rysslands press mot och försök att destabilisera Moldavien är inte över, de fortsätter. Gasleveranser har varit ett medel.

– Ryssland försökte med energin men misslyckades, de gick bet på att störta regeringen och nu försöker de med hjälp av massor av pengar blanda sig i val, säger Maia Sandu.

Moldavien har lokalval i november och Sandus parti har det besvärligt i flera områden. Enligt presidenten försöker Ryssland påverka utgången för att styra utvecklingen i mer ryssvänlig riktning inför presidentvalet 2024 och parlamentsvalen 2025.

Sandu uppger, med hänvisning till underrättelsetjänsten, att Ryssland med hjälp av vanliga moldavier som kurirer och bankkort utfärdade i Dubai, har fört in minst 20 miljoner euro i landet för att använda till att påverka lokalvalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!