Flygräd mot firande i Myanmar – många döda

Militärflygplan har anfallit ett stort firande med många människor i norra Myanmar, enligt många vittnen. Det talas om flera tiotal döda.

Myanmar2022-10-24 15:38

Det var årsdagen för minoritetsgruppen kachinfolkets största politiska paraplyorganisation KIO som firades, med många deltagare och artister som spelade musik.

Enligt uppgifterna, från kachiner och hjälparbetare på plats, är det den dödligaste flygattacken som skett i Myanmar sedan en militärjunta tillgrep makten i februari förra året. Fler än 60 personer uppges ha blivit dödade, bland dem flera musiker som framträdde för de många åskådarna. Omkring 100 uppges ha blivit skadade.

Bilder som kachinska nyhetsplattformar publicerar visar trähus som splittrats eller jämnats med marken. Firandet arrangerades på KIO:s 62-årsdag, på en anläggning som också används för militära övningar i bergen i norr.

Regeringen eller regeringstrogna medier har ännu inte nämnt händelsen.

FN:s kansli i Myanmar beklagar det inträffade och uttrycker en djup oro.

"Det som tycks vara överdriven och oproportionerlig användning av våld av säkerhetsstyrkor mot oväpnade civila är oacceptabelt och de ansvariga måste ställas till svars", lyder ett uttalande från FN:s representanter.

Kachinerna är en av de större och mer inflytelserika av de många minoritetsgrupper i Myanmar som under en lång tid har strävat efter ett större självstyre. De har också ingått lösa samarbeten med de demokratiska styrkor som bildades för att bekämpa militärjuntans styre.

Flygangreppet sker tre dagar innan utrikesministrar i Sydostasien samlas i Indonesien för att diskutera det upptrappade våldet i Myanmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!