Mer än 2 300 människor har dödats i olika militära insatser mot dissidenter och andra i opposition, enligt människorättsorganisationer bland annat genom att förstöra hela byar, massavrätta misstänkta och flygbomba civila.
Så sent som i måndags ska så många som 80 människor ha blivit dödade i ett flyganfall mot en större folksamling.
– Mönstret i omvärldens svar på detta skräckvälde har inte ändrats. Och på grund av det finns det inte tillräcklig press på juntan för att få till någon förändring, säger Andrews.
– Det finns ett vakuum i ledarskap, här inom FN och i hela det internationella samfundet, fortsätter han och lägger till att handlingsförlamningen är "ofattbar".
"Ger vi bara upp?"
Sanktioner och andra åtgärder kommer inte att gå igenom, eftersom Ryssland skulle lägga in ett veto, säger han.
– Och vad gör vi då? Ger vi bara upp?
– Det jag uppmanar medlemsländerna att göra, och göra i dag, är att upprätta en koalition som är beredd att stå upp för Myanmars folk, säger Andrews och påminner om att ett ryskt veto inte stoppade världen från att ställa sig bakom Ukraina.
USA: Kommer inte bara titta på
Den grupp som har kanske störst makt att påverka militärjuntan är den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean. Dess utrikesministrar ska träffas på torsdagen för att diskutera Myanmar och USA uppmanar dem att göra mer än att bara sätta press på regimen.
– Jag tror att vi har lite idéer om vad det kan innebära. Vi kommer inte bara att sitta stilla och titta på när allt detta våld fortsätter, säger den amerikanske toppdiplomaten Daniel Kritenbrink som har speciellt ansvar för Sydostasien.