I takt med att Myanmar har kastats in i kaos och väpnade konflikter har landets vallmofält vuxit alarmerande snabbt, enligt en rapport från FN:s narkotikaorgan UNODC.
– Ökningen vi ser i narkotikaindustrin är direkt kopplad till den kris som landet genomgår, säger UNODC:s regionala representant Jeremy Douglas.
Odlingsarealen av vallmo ökade med en tredjedel mellan 2021 och 2022, enligt rapporten som grundas på satellitbilder och fältarbete. FN-organet konstaterar att kampen mot odlingarna helt tycks ha avbrutits.
Militärjuntan tog i februari 2021 över makten i Myanmar från den civila regeringen. Sedan dess har landets ekonomi paralyserats och tusentals människor har dödats och fängslats. Runt 40 procent av landets invånare levde 2022 i fattigdom, enligt FN. Vissa bedömare beskriver situationen i landet som ett inbördeskrig.
UNODC:s landansvarige i Myanmar efterlyser internationellt stöd till alternativa inkomstkällor för odlarna för att komma till rätta med problematiken.
– Opiumodling handlar om ekonomi, och går inte att få bukt med genom att förstöra skördar vilket bara förhöjer utsattheten, säger UNODC:s Benedikt Hofmann.
Myanmar är världens näst största opiumproducent efter Afghanistan. Produktionen av syntetiska droger, så som metamfetamin, ökar också i det sydostasiatiska landet.