Azerbajdzjan: Vi har gripit separatistledare

Ledaren för det armeniska styret i Nagorno-Karabach har gripits, bekräftar Azerbajdzjan. Flera frontfigurer har fängslats efter Azerbajdzjans blixtoffensiv där områdets självstyre omintetgjordes.

Arkivbild på Arajik Harutiunjan, tagen på en presskonferens i Stepanakert i Nagorno-Karabach 2020.

Arkivbild på Arajik Harutiunjan, tagen på en presskonferens i Stepanakert i Nagorno-Karabach 2020.

Foto: AP/TT

Nagorno-Karabach2023-10-05 09:07

Arajik Harutiunjan, högste politiske ledare i utbrytarstyret i Nagorno-Karabach, har inte synts till sedan offensiven för drygt två veckor sedan. Nu bekräftar Azerbajdzjan att han och flera av hans kollegor har frihetsberövats. De misstänks för krigsbrott, enligt regimen i Baku.

49-årige Harutiunjan var president och tidigare premiärminister i den självutropade utbrytarrepubliken Artsach, vilket armenier har kallat det autonoma området. Han avgick från sin post kort före blixtoffensiven och när det stod klart att Azerbajdzjan tog kontroll över hela det omstridda bergsområdet meddelades det att självstyret skulle upplösas.

Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans gränser men har främst bebotts av etniska armenier. Under de senaste veckorna har nästan hela befolkningen, över 100 000 människor, flytt över gränsen till Armenien.

Enligt Azerbajdzjan förs nu samtal om "återintegrering", men den armeniska oron är stor inför hur fångarna behandlas i det auktoritära landet. FN:s människorättsrepresentanter har också vädjat till Baku-regimen att ge dem "respekt och skydd". Enligt de azerbajdzjanska myndigheterna utreds omkring 300 separatister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!