"Det här är inget som är över i morgon"

Avspänning kring Ukraina, tack gärna – men räkna med motsatsen under lång tid i västvärldens relation med Ryssland. Både Sverige och Nato ser framför sig en långvarig spänning i öst.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens efter veckans försvarsministermöte i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens efter veckans försvarsministermöte i Bryssel.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Nato2022-02-17 09:07

Möten med Georgien, Ukraina, Sverige, Finland och EU rundade på torsdagen av Nato-ländernas försvarsministermöte i Bryssel.

På presskonferensen efteråt är det återigen allvarsord som dominerar.

– Oavsett vad Moskva hävdar så har vi inte kunna se några tecken på att trupper dras tillbaka eller att det sker någon nedtrappning, utan snarare tvärtom, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Han varnar fortsatt för att Ryssland kan iscensätta en attack i Ukraina, för att skaffa sig en anledning att slå till.

– Vi vet inte vad som kommer att hända, men vad vi vet är att Ryssland samlat fler styrkor än på flera årtionden i och omkring Ukraina, säger Nato-chefen.

Långvarig kris

Stoltenberg ser framför sig en tid av permanent ökad spänning i öst. Bilden delas av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Jag tror att vi långsiktigt måste ställa in oss på att vi kommer att ha ett förhållande som kräver en vaksamhet gentemot vad Ryssland har för olika typ av strategier. Vi har sett direkt attack mot Georgien och annektering av Krim. Nu ser vi den här griptångsinringningen av Ukraina, konstaterar Hultqvist på en svensk pressträff efter Nato-mötet.

Hans ord om det ryska styret är kyliga.

– Det är en auktoritär regim som är beredd att använda militär makt i syfte att nå sina politiska mål. Det här är sådant som vi måste kalkylera med när vi gör våra säkerhetspolitiska bedömningar och planer. Så det är oerhört viktigt att Europa och Nato framtidsmässigt håller ihop. Vi vill inte leva i skuggan av Moskva, säger Hultqvist.

"En riktig partner"

Både Ukraina och Georgien vill gärna bli medlemmar i Nato, även om vägen dit fortsatt är lång. Samtidigt betonas från Nato-sidan att det inte är Ryssland eller någon annan utanför militäralliansen som avgör vem som ska få vara med eller inte.

– Varje lands rätt att välja sin egen väg är helt grundläggande, säger Stoltenberg.

Sverige och Finland har inte alls samma uttalade önskemål om medlemskap, men har ändå tydligt knutit allt närmare kontakter med Nato under den senaste tidens kris.

Från svensk sida applåderas också det sätt som Nato haft kontakt med de två nordiska länderna.

– Vi har varit med i dialogen, vi har konsulterats. Vi har upplevt att man ser oss som en riktig partner i det här läget och det markerade jag särskilt i mitt anförande. Av allt att döma kommer man att fortsätta jobba på det sättet och det underströks vikten av att vi är med i den här processen, säger Hultqvist.

Kan invadera

Försvarsministern räknar inte med någon snabb lösning på krisen.

– Det här är inget som är över i morgon. Därför är det här med att hålla ihop så oerhört väsentligt, säger Hultqvist.

Både han och Nato-chefen betonar återigen hur stor den ryska kraftsamlingen är vid gränsen mot Ukraina.

– De har tillräckligt med trupper och tillräcklig kapacitet för att dra igång en fullskalig invasion av Ukraina med väldigt liten eller ingen förvarning alls. Men det är aldrig för sent för att trappa ned, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.

Fakta: Medlemsländerna i Nato

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit:

1952: Grekland och Turkiet.

1955: Västtyskland (hela Tyskland från 1990).

1982: Spanien.

1999: Polen, Tjeckien och Ungern.

2004: Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien.

2009: Albanien och Kroatien.

2017: Montenegro.

2020: Nordmakedonien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!