"Går mot mer konfrontation och tävlan"

Nato oroas av Kina och försvarsalliansen väger sina ord: Det är ingen fiende, men en allt större utmaning på bred front.
–Det är tydligt att det går mer och mer mot konfrontation och tävlan i relationen mellan Kina och väst, säger FOI-forskaren Oscar Almén.

Natoländernas ledare poserar för bilder i Bryssel.

Natoländernas ledare poserar för bilder i Bryssel.

Foto: Kevin Lamarque/poolfoto via AP/TT

Nato2021-06-14 21:26

Natoledarna uttrycker oro över både Ryssland och Kina. De är överens om att Kinas anspråk och beteende utmanar den internationella ordningen och Natoländernas säkerhetsintressen.

– Det finns en skillnad i hur man talar om Kina jämfört med Ryssland, säger Oscar Almén, forskare med inriktning på Kina vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– När man pratar om Kina så är det inte så mycket om militär konfrontation, utan om att Kina är ett hot på andra plan. Man pratar om 5G, den teknologiska utvecklingen, cyberspionage och sådana frågor, så det är kanske inte en direkt militär konflikt man talar om utan just Kinas ekonomiska och teknologiska dominans som man vill förhindra.

Fler konfliktområden

Från den västliga försvarsalliansens sida lämnas det en dörr öppen för samtal och samarbete, till exempel i klimatfrågan.

– Det finns gemensamma intressen, men det är tydligt att konfliktområdena är så många fler och får mer och mer uppmärksamhet, säger Oscar Almén.

Han ser det som rimligt att demokratiska länder försöker samarbeta så mycket som möjligt för att möta utmaningen som enpartistaten Kina ställer dem inför.

– Det vore inte bra om Kina blev för dominant och det är också något man lyfter fram, att det handlar om värderingar. Kina står för en annan typ av politisk modell och det är inget som man vill ska få större inflytande i världen.

Almén noterar att USA och EU:s språkbruk över tid har förändrats när de talar om Kina.

– De håller kvar i ordet samarbete så mycket de kan, att man trots allt hoppas kunna samarbeta, men det är tydligt att vägen går mer mot konfrontation och tävlan.

Använder teknik flitigt

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg understryker att Kina investerar stort i teknik som också omsätts militärt. Han beskrev det som att landet kommer att kunna förändra modern krigföring på ett sätt som aldrig tidigare skådats.

– Kinas regim begränsas inte på samma sätt som demokratiska styren gör i hur man kan använda tekniken och man använder den väldigt flitigt mot den egna befolkningen, som det här med ansiktsigenkänning och övervakning, säger Oscar Almén.

– Sedan pratar man mycket om samarbetet mellan det civila och militära, en strategi där näringslivet och militären ska integrera just för att militären ska kunna utnyttja näringslivets innovationsförmåga. Hos Nato har det då varit mycket fokus på att man där måste samlas för att ekonomiskt och tekniskt kunna möta Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!