Mötet är tredje gången under våren som Haavisto träffar Blinken, tidigare i samband med olika Natomöten. Men den här gången träffades de båda på tu man hand. På pressträffen efter fredagens samtal öste de båda utrikesministrarna beröm över den bilaterala relationen och det militära samarbetet.
– Finland kan lita på oss och jag är övertygad om att vi kan lita på Finland. Tilliten är baserad på erfarenhet, sade Blinken och fortsatte:
– I åratal har finländska styrkor tjänstgjort skuldra mot skuldra med amerikanska samt Natostyrkor i Kosovo, i Afghanistan och i Irak. Tillsammans har vi bildat europeiska centret mot hybridhot med bas i Finland. Och sedan den 24 februari har vi varit tätt allierade i vårt svar på Moskvas krig mot Ukraina.
USA talar med Turkiet
Antony Blinken sade sig vara fortsatt övertygad om att de båda nordiska länderna snart är medlemmar i Nato, trots Turkiets skepsis. Finland och Sverige för direkta samtal med Turkiet, men det gör även USA, enligt Blinken.
– Vi talar också med Turkiet. Jag träffade den turkiske utrikesministern i New York för cirka en vecka sedan, och samtalen fortsätter.
Blinken ville inte uttala sig om detaljer kring samtalen men upprepade att han tror på en snabb lösning.
– Som Pekka sade: det är en process. Under den processen kommer länder att väcka frågor som de möjligen har, konstaterade han.
Har informerat Blinken
Även Haavisto prisade relationen till USA.
– Vi förväntar oss att vår utomordentliga relation fördjupas ytterligare genom ett Natomedlemskap, sade han efter det att Blinken konstaterat att USA stöttar ett medlemskap för Finland och Sverige.
Haavisto har informerat Blinken om de samtal som en svensk och en finländsk delegation fört med sin turkiske motpart i Ankara i veckan, kring de krav som Turkiet rest för att godta de två länderna som Natomedlemmar. Turkiet har bland annat uttryckt oro över Sveriges och Finlands kontakter med kurdiska organisationer.
USA är väl medvetet om att Turkiet har synpunkter, tillade Haavisto.
– Eftersom samtalen än så länge skett på tjänstemannanivå, fanns det inget behov av att gå in på detaljnivå gällande hur andra Natoländer kan stötta processen, sade han.
Tillsammans med Sverige
Turkiets utrikesminister har pekat ut Sverige som ett större problem än Finland när det kommer till en Natoansökan. Men inför finländska medier betonade Haavisto att det ingalunda är en fråga om att överge grannlandet under Natoprocessen:
– De ser även här (i USA) att Finland och Sverige bör gå hand i hand i den här processen och få grönt ljust från samtliga Natomedlemmar samtidigt.
Samtalen på tjänstemannanivå med Turkiet fortsätter, även om det ännu är oklart när och var nästa möte kommer att hållas, enligt Haavisto.
Haavisto har sagt till Blinken att det för tillfället är lugnt vid gränsen mot Ryssland, men om problem uppstår är det viktigt att snabbt få hjälp.
– De har full förståelse för det här, sade han.