Jonson möter turkiske kollegan pÄ Natohögkvarteret

Tiden börjar bli knapp. Men Nato hoppas fortfarande kunna göra Sverige till fullvĂ€rdig medlem inom nĂ„gra veckor. I Bryssel trĂ€ffar försvarsminister PĂ„l Jonson (M) sin nya turkiska kollega Yasar GĂŒler.

Försvarsminister PĂ„l Jonson och Turkiets nye försvarsminister Yasar GĂŒler sitter sida vid sida inne pĂ„ ett möte med kontaktgruppen för Ukrainas försvar pĂ„ Natohögkvarteret i Bryssel.

Försvarsminister PĂ„l Jonson och Turkiets nye försvarsminister Yasar GĂŒler sitter sida vid sida inne pĂ„ ett möte med kontaktgruppen för Ukrainas försvar pĂ„ Natohögkvarteret i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-06-15 08:53

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hÄller modet uppe om ett snart svenskt intrÀde.

– Det Ă€r möjligt att fĂ„ in Sverige till toppmötet i Vilnius och jag arbetar hĂ„rt för det, sĂ€ger Stoltenberg pĂ„ vĂ€g in till torsdagens försvarsministermöte.

NÄgra garantier kan han dock inte ge, Àven om han vÀlkomnar onsdagens möte i Turkiet mellan Sverige och Turkiet, ett mötesformat dÀr ocksÄ NatoföretrÀdare Àr med.

Jens Stoltenberg upprepar att Sverige har levererat pÄ de Ätaganden som gjordes i Madrid förra sommaren gentemot Natomedlemmen Turkiet, som tillsammans med Ungern Àr de enda NatolÀnder som Ànnu inte ratificerat Sveriges medlemskap.

Möter Turkiet

Även försvarsminister PĂ„l Jonson (M) har positiva ord om mötet i Ankara i onsdags.

– Det var bra att det Ă€gde rum. Det Ă€gde rum i en positiv anda. Men Ă„terigen: vi har respekt för att det hĂ€r Ă€r ett turkiskt beslut, sĂ€ger Jonson pĂ„ vĂ€g in till Brysselmötet, dĂ€r Sverige i vanlig ordning deltar som blivande medlem, "invitee".

Jonson kommer i Bryssel ocksĂ„ att ha ett enskilt samtal med sin nya turkiska kollega Yasar GĂŒler, frĂ€mst om olika försvars- och sĂ€kerhetsfrĂ„gor.

– Vi kommer sĂ€kert att beröra den svenska ansökningsprocessen ocksĂ„ och dĂ„ kommer vi att ge uttryck för den uppfattning vi har att vi Ă€r redo, sĂ€ger Jonson.

Stöd till Ukraina

NÄgot nytt om den svenska medlemskapsprocessen vÀntas ÀndÄ inte under torsdagens och fredagens NatotrÀffar i Bryssel. I stÀllet stÄr framför allt Ukraina i fokus, bÄde vad gÀller hur landets militÀr kan stöttas pÄ lÀngre sikt och just nu.

PÄl Jonson konstaterar att mycket nu hÀnger pÄ att hjÀlpa Ukraina med logistik, underhÄll och reservdelar.

– Det kommer att vara en tuff och krĂ€vande tid som ligger framför Ukraina nĂ€r man ska gĂ„ pĂ„ offensiven. Vi Ă€r hoppfulla om att det ska gĂ„ bra men vi mĂ„ste ha rimliga förvĂ€ntningar pĂ„ det naturligtvis, sĂ€ger Jonson i Bryssel.

Tackar för utbildning

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov passar pÄ att tacka för utbildning av piloter pÄ vÀsterlÀndska flygplanstyper, inklusive svenska Jas Gripen.

– Jag har hört imponerande nyheter om den sĂ„ kallade fĂ„gel-koalitionen, en jaktplanskoalition. I dag har vĂ„ra partner lovat att utbildningen ska inledas. Den kommer att starta med (amerikanska) F-16-plan med NederlĂ€nderna och Danmark. Vi hörde ocksĂ„ goda nyheter frĂ„n vĂ„r svenska partner om att vi kommer att fĂ„ testa deras kapaciteter, sĂ€ger Reznikov, som ocksĂ„ Ă€r pĂ„ plats i Bryssel.

Enligt USA:s försvarschef Mark Milley har vĂ€stlĂ€nderna totalt utbildat över 60 000 ukrainska soldater sedan Rysslands förnyade attack i fjol.

Försvarsminister PÄl Jonson pÄ vÀg in till torsdagens Nato- möte i Bryssel.
Försvarsminister PÄl Jonson pÄ vÀg in till torsdagens Nato- möte i Bryssel.
Fakta: Veckans Natomöte i Bryssel

HÀr Àr programmet för veckans försvarsministermöten pÄ Natohögkvarteret i Bryssel:

Torsdag: vÀlkomstord av generalsekreterare Jens Stoltenberg (klockan 8.30), möte inom Ramstein-gruppen (klockan 10), gemensamt möte med försvarsindustrin (klockan 15.30), gemensamt uttalande frÄn Stoltenberg och USA:s försvarsminister Lloyd Austin (klockan 16.15) och möte med Natos Ukraina-kommission, inklusive deltagande frÄn Sverige och EU (klockan 17).

Fredag: formellt försvarsministermöte med deltagande Àven frÄn Sverige (klockan 9), möte i Natos kÀrnvapengrupp NPG (klockan 13) och avslutande presskonferens med Stoltenberg (klockan 14.45).

KĂ€lla: Nato


Fakta: Sveriges vÀg mot Nato

Sverige vÀntar fortsatt pÄ att fÄ bli Natos 32:a medlemsland, trots status som blivande medlem (invitee pÄ engelska) sedan i fjol somras.

För ett intrÀde krÀvs först godkÀnnande av parlamenten i Turkiet och Ungern. I Ungern skulle parlamentet ha sommarstÀngt frÄn den hÀr veckan, men kommer att hÄlla extraöppet fram till den 7 juli. Enligt nyhetsbyrÄn AFP Àr den svenska Natoratifikationen att av de Àmnen som finns pÄ listan över Àrenden att behandla.

NÀr det gÀller Turkiet hölls ett gemensamt möte mellan Nato, Turkiet, Sverige och Finland i Ankara i onsdags. Parterna Àr överens om att mötas igen, men oklart nÀr.

Sveriges mĂ„l Ă€r att medlemskapet ska vara klart till Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!