Jonson möter turkiske kollegan på Natohögkvarteret

Tiden börjar bli knapp. Men Nato hoppas fortfarande kunna göra Sverige till fullvärdig medlem inom några veckor. I Bryssel träffar försvarsminister Pål Jonson (M) sin nya turkiska kollega Yasar Güler.

Försvarsminister Pål Jonson och Turkiets nye försvarsminister Yasar Güler sitter sida vid sida inne på ett möte med kontaktgruppen för Ukrainas försvar på Natohögkvarteret i Bryssel.

Försvarsminister Pål Jonson och Turkiets nye försvarsminister Yasar Güler sitter sida vid sida inne på ett möte med kontaktgruppen för Ukrainas försvar på Natohögkvarteret i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-06-15 08:53

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller modet uppe om ett snart svenskt inträde.

– Det är möjligt att få in Sverige till toppmötet i Vilnius och jag arbetar hårt för det, säger Stoltenberg på väg in till torsdagens försvarsministermöte.

Några garantier kan han dock inte ge, även om han välkomnar onsdagens möte i Turkiet mellan Sverige och Turkiet, ett mötesformat där också Natoföreträdare är med.

Jens Stoltenberg upprepar att Sverige har levererat på de åtaganden som gjordes i Madrid förra sommaren gentemot Natomedlemmen Turkiet, som tillsammans med Ungern är de enda Natoländer som ännu inte ratificerat Sveriges medlemskap.

Möter Turkiet

Även försvarsminister Pål Jonson (M) har positiva ord om mötet i Ankara i onsdags.

– Det var bra att det ägde rum. Det ägde rum i en positiv anda. Men återigen: vi har respekt för att det här är ett turkiskt beslut, säger Jonson på väg in till Brysselmötet, där Sverige i vanlig ordning deltar som blivande medlem, "invitee".

Jonson kommer i Bryssel också att ha ett enskilt samtal med sin nya turkiska kollega Yasar Güler, främst om olika försvars- och säkerhetsfrågor.

– Vi kommer säkert att beröra den svenska ansökningsprocessen också och då kommer vi att ge uttryck för den uppfattning vi har att vi är redo, säger Jonson.

Stöd till Ukraina

Något nytt om den svenska medlemskapsprocessen väntas ändå inte under torsdagens och fredagens Natoträffar i Bryssel. I stället står framför allt Ukraina i fokus, både vad gäller hur landets militär kan stöttas på längre sikt och just nu.

Pål Jonson konstaterar att mycket nu hänger på att hjälpa Ukraina med logistik, underhåll och reservdelar.

– Det kommer att vara en tuff och krävande tid som ligger framför Ukraina när man ska gå på offensiven. Vi är hoppfulla om att det ska gå bra men vi måste ha rimliga förväntningar på det naturligtvis, säger Jonson i Bryssel.

Tackar för utbildning

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov passar på att tacka för utbildning av piloter på västerländska flygplanstyper, inklusive svenska Jas Gripen.

– Jag har hört imponerande nyheter om den så kallade fågel-koalitionen, en jaktplanskoalition. I dag har våra partner lovat att utbildningen ska inledas. Den kommer att starta med (amerikanska) F-16-plan med Nederländerna och Danmark. Vi hörde också goda nyheter från vår svenska partner om att vi kommer att få testa deras kapaciteter, säger Reznikov, som också är på plats i Bryssel.

Enligt USA:s försvarschef Mark Milley har västländerna totalt utbildat över 60 000 ukrainska soldater sedan Rysslands förnyade attack i fjol.

Fakta: Veckans Natomöte i Bryssel

Här är programmet för veckans försvarsministermöten på Natohögkvarteret i Bryssel:

Torsdag: välkomstord av generalsekreterare Jens Stoltenberg (klockan 8.30), möte inom Ramstein-gruppen (klockan 10), gemensamt möte med försvarsindustrin (klockan 15.30), gemensamt uttalande från Stoltenberg och USA:s försvarsminister Lloyd Austin (klockan 16.15) och möte med Natos Ukraina-kommission, inklusive deltagande från Sverige och EU (klockan 17).

Fredag: formellt försvarsministermöte med deltagande även från Sverige (klockan 9), möte i Natos kärnvapengrupp NPG (klockan 13) och avslutande presskonferens med Stoltenberg (klockan 14.45).

Källa: Nato


Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige väntar fortsatt på att få bli Natos 32:a medlemsland, trots status som blivande medlem (invitee på engelska) sedan i fjol somras.

För ett inträde krävs först godkännande av parlamenten i Turkiet och Ungern. I Ungern skulle parlamentet ha sommarstängt från den här veckan, men kommer att hålla extraöppet fram till den 7 juli. Enligt nyhetsbyrån AFP är den svenska Natoratifikationen att av de ämnen som finns på listan över ärenden att behandla.

När det gäller Turkiet hölls ett gemensamt möte mellan Nato, Turkiet, Sverige och Finland i Ankara i onsdags. Parterna är överens om att mötas igen, men oklart när.

Sveriges mål är att medlemskapet ska vara klart till Natos toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!