Kinastöd till Kreml oroar i väst

Oron växer i Ukraina, Nato och EU för att Kina ska börja stötta Ryssland med vapen. Alla EU-länder manas samtidigt att hjälpa de styrande i Kiev med ammunition.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Josep Borrell efter tisdagens gemensamma presskonferens i Bryssel.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Josep Borrell efter tisdagens gemensamma presskonferens i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-02-21 13:53

Än så länge har Kina undvikit att förse Ryssland med vapen till det förnyade krig som påbörjades för nästan exakt ett år sedan. USA:s utrikesminister Antony Blinken har dock varnat för att en kinesisk linjeändring kan vara på gång – vilket också oroar inom Nato.

– Vi har en ökande oro för att Kina kan planera att förse det ryska kriget med dödande vapen, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en gemensam presskonferens med EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Borrell betonar ändå att Kina fortfarande bedyrar motsatsen.

– Vi måste vara vaksamma, men så vitt jag vet finns det inga bevis för att Kina har gjort det de säger att de inte har gjort, förklarar Borrell.

Oundviklig seger?

Att de tre herrarna möttes och höll presskonferens på tisdagen är en tydlig signal inför årsdagen av krigsutbrottet.

– Det här är en symbol för enighet. Vi måste hålla i och öka vårt stöd till Ukraina. Vi måste ge Ukraina vad de behöver för att vinna, säger Stoltenberg.

Natochefen beklagar samtidigt Rysslands besked om att "pausa" sin medverkan i nedrustningsavtalet Nya Start.

– Jag manar Ryssland att tänka om. Mer kärnvapen och mindre vapenkontroll gör världen mer farlig.

Trots all blodspillan och förödelse är den ukrainska optimismen fortsatt stark.

– Vi går framåt med ett mål: att få slut på det här kriget så fort som möjligt med Ukraina som segrare. Vilket är oundvikligt, säger Kuleba.

Ammunition och vapen

Enligt Stoltenberg har Nato, EU och Ukraina bland annat enats om att hålla gemensamma expertmöten om hur man ska kunna hjälpas åt med upphandling av ammunition och vapen.

EU:s utrikeschef Borrell berättar att han sent i måndags skickade brev till EU-ländernas alla försvarsministrar och bad dem att sända ammunition till Ukraina.

Frågan om gemensam upphandling till Ukraina ska sedan upp till diskussion när försvarsministrarna möts i Stockholm den 7–8 mars.

– Vi måste jobba med tre saker: upphandling, produktion och mobiliserande av de resurser som vi redan har, säger Borrell i Bryssel.

Fakta: Herrarna i Bryssel

Jens Stoltenberg (född 1959) är Natos generalsekreterare sedan 2014. Han var tidigare statsminister i Norge i två omgångar (2000–01 och 2005–13) och även tidigare finans- och industriminister. Han var i fjol tilltänkt som ny chef för den norska riksbanken, men tvingades tacka nej när han i stället övertalades att fortsätta ett år till som Natochef. Nuvarande mandat löper ut den 30 september.

Josep Borrell (född 1947) är EU:s utrikeschef sedan 2019. Han var tidigare utrikesminister i Spanien 2018–19, partiledare för landets socialistparti PSOE 1998–99 och talman i EU-parlamentet 2004–07. Hans nuvarande mandat löper till hösten 2024.

Dmytro Kuleba (född 1981) är Ukrainas utrikesminister sedan 2020. Han var dessförinnan EU-minister i ett knappt år och Ukrainas ambassadör hos Europarådet i Strasbourg 2016–19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!