Nato-chefen: Kriget tömmer vapenlagren

Mer vapen och ammunition behövs till Ukraina – men också för att fylla upp de egna vapenlagren i Nato.
–Vi måste öka produktionen, varnar Natochefen Jens Stoltenberg inför veckans ministermöte i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivfoto.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivfoto.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Nato2023-02-13 13:22

Militäralliansens försvarsministrar samlas i Natohögkvarteret i dagarna två för att framför allt diskutera läget i Rysslands krig i Ukraina. Hela mötet inleds dessutom med ett särskilt möte på tisdagsmorgonen inom den grupp av ett 50-tal länder, med USA i spetsen, som hjälper Ukraina militärt.

– Vi kommer att öka på och fortsätta med vårt stöd till Ukraina, lovar generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

Inte minst handlar det om att få leveranser till Ukraina snabbt på plats.

– Det är viktigt att förse Ukraina med mer vapen. Ju snabbare vi kan leverera vapen, ammunition och reservdelar till Ukraina, ju fler liv kommer vi att rädda, säger Stoltenberg.

– Vi är mitt inne i en logistisk kapplöpning, säger han.

Ökad produktion

Samtidigt tär leveranserna hårt på lagren hemma hos Natoländerna själva. En av huvudfrågorna på veckans möte blir därför att diskutera hur produktionen kan ökas.

– Väntetiden för storkalibrig ammunition har ökat från 12 till 28 månader. En order som läggs i dag kan levereras först om två och ett halvt år, varnar Stoltenberg i Bryssel.

Varningen upprepas även av USA:s Natoambassadör Julianne Smith.

– Kriget i Ukraina slukar enorma mängder ammunition. Vi måste arbeta tillsammans med industrin för att öka på produktionen, säger Smith på en digital briefing inför ministermötet.

Det gäller även för Natos egna behov – inte bara för att hjälpa Ukraina.

– Så att vi kan försvara varenda tum av medlemsländernas territorium, säger Smith.

Stridsflyg?

Efter löften om stridsvagnar från väst till Ukraina har de styrande i Kiev allt flitigare också börjat be om stridsflygplan.

Stoltenberg räknar med att frågan kommer att tas upp i Bryssel under tisdagen. Han varnar dock samtidigt för att flygdiskussionen lär pågå ett tag – och att det i nuläget är desto viktigare att få iväg de leveranser av andra vapen som det redan beslutats om.

– Varje dag räknas, säger generalsekreteraren.

Nato anser att den nya ryska storoffensiv som det länge väntats på redan har kommit i gång. Och angriparen är villig att acceptera stora förluster.

– Det Ryssland saknar i kvalitet, försöker de kompensera med kvantitet, säger Stoltenberg.

Planering

Försvarsministermötet ska konkret även ta beslut om nya riktlinjer för sin försvarsplanering, inte minst när det gäller att utveckla olika nya förmågor.

En särskilt enhet ska också skapas på högkvarteret i Bryssel för att kartlägga var Nato är sårbart, i nära kontakt med industrin.

– Det kommer att stödja våra ansträngningar för att hindra och hantera hot mot viktig infrastruktur, inklusive kablar på havsbotten och olje- och gasledningar, säger Stoltenberg i Bryssel.

Fakta: Nato-mötet i Bryssel

Natos försvarsministrar samlas under veckan för ett tvådagarsmöte på högkvarteret i Bryssel.

Mötet inleds klockan 10 på tisdagen med ett specialmöte, lett av USA:s försvarsminister Lloyd Austin, inom kontaktgruppen för Ukrainas försvar – ofta kallad Ramstein-gruppen, med anledning av den flygbas i Tyskland där det första mötet hölls i fjol.

Själva Natomötet leds i sin tur av generalsekreterare Jens Stoltenberg och består av en sittning på tisdagskvällen och en på onsdagsförmiddagen, följt av en avslutande presskonferens med Stoltenberg kl 12.45 på onsdag.

För Sverige – som deltar via sin "invitee-status" som inbjuden medlem – deltar försvarsminister Pål Jonson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!