Nato-chefen: Underskatta inte Ryssland

Ukraina åsamkar Ryssland "kraftiga förluster", hävdar Natochefen Jens Stoltenberg – men varnar för ett underskattande av den ryska styrkan. –De är villiga att offra människoliv.

Natochefen Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.

Natochefen Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-11-27 13:08

Rysslands krig i Ukraina är återigen ett huvudämne när Natoländernas utrikesministrar samlas i Bryssel under tisdagen och onsdagen. Bland annat får de sällskap av sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba på onsdagen för ett särskilt möte i det Nato-Ukraina-råd som formellt drogs igång i somras.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg betonar att Natostödet ligger fast.

– I fjol vann Ukraina slagen om Kiev, Charkiv och Cherson. Nu fortsätter de att åsamka Ryssland kraftiga förluster. Ryssland är svagare politiskt, ekonomiskt och militärt, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför utrikesministermötet.

Men han betonar också svårigheterna.

– Vi får aldrig underskatta Ryssland. Deras försvarsindustri befinner sig i krigsläge. De har kunnat fylla på ammunition till sina styrkor och har fått betydande mängder från Nordkorea. Och de är villiga att offra människoliv, säger Stoltenberg.

Dags för Sverige?

Natochefen upprepar samtidigt sina förhoppningar om att Turkiet och Ungern snart ska kunna ge klartecken till Sveriges medlemskap i Nato.

– Sverige har levererat. Tiden är inne, säger Stoltenberg i Bryssel.

Även USA:s biträdande utrikesminister James O'Brien är inne på samma sak i en digital pressbriefing inför mötet.

– Våra turkiska och ungerska allierade har sagt åt oss att de inte ser några substantiella problem utan bara arbetar med att få ihop rösterna. Vi har gjort klart att det finns inga fördelar med en försening och att det är dags att agera, säger O'Brien.

Möter Fidan

Den svenska Natoprocessen lär också tas upp när utrikesminister Tobias Billström (M) har ett eget möte med sin turkiske kollega Hakan Fidan vid sidan om Natomötet.

Natoländerna väntas också diskutera planerna för Natos 75-årstoppmöte i Washington i juli nästa år.

Fakta: Veckans Natomöte

Natoländernas utrikesministrar samlas i Bryssel under tisdagen och onsdagen.

På agendan står ett ordinarie ministermöte för medlemmarna samt Sverige under tisdagseftermiddagen, ett särskilt möte med EU:s utrikeschef Josep Borrell under tisdagskvällen och ett möte inom det särskilda EU-Ukraina-rådet på onsdagsförmiddagen.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferenser klockan 16.30 på tisdagen och klockan 11.30 på onsdagen.

Källa: Nato.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!