De fyra stridsgrupper som Nato sedan tidigare haft på plats kommer att utökas med fyra till, berättar Stoltenberg på sin presskonferens inför torsdagens Nato-toppmöte i Bryssel.
– Ledarna kommer att enas om att stärka Natos position på alla områden: på marken, i luften och till havs, säger generalsekreteraren.
I Bulgarien, Rumänien, Ungern och Slovakien ska nu stridsgrupper sättas upp, utöver de grupper som redan finns på plats i Polen och de tre baltiska länderna.
– Styrkorna är till stor del redan där. Det här är en del av vårt omedelbara svar. Det här är saker som sker redan nu, konstaterar Stoltenberg.
Biden har anlänt
Det extrainsatta Nato-toppmötet inleds klockan 10 på torsdagen i Bryssel. USA:s president Joe Biden landade i den belgiska huvudstaden på onsdagskvällen. Med sig till Europa tog han en färsk varning för att Ryssland kan använda kemiska vapen i Ukraina.
– Jag tror att det är ett verkligt hot, sade Biden inför avresan.
På plats i Bryssel finns också Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som skulle hålla ett anförande i EU-parlamentet under onsdagen.
På toppmötet får de sällskap av en särskilt inbjuden gäst – via länk från Kiev.
– Jag ser fram emot att välkomna (Ukrainas) president Zelenskyj som kommer att tala till oss under mötet, säger Jens Stoltenberg på sin presskonferens.
Samtidigt betonar han återigen att Nato-medlemskap "inte är på agendan" för Ukraina, men däremot olika former av hjälp, bland annat mot eventuella kemiska attacker.
Kina och kärnvapen
Enligt Stoltenberg kommer Nato-ledarna i Bryssel bland annat att diskutera Kinas roll i den pågående krisen.
– Kina har stöttat Ryssland politiskt, inklusive genom att sprida uppenbara lögner och desinformation. Jag förväntar mig att (Nato-)ledarna kommer att uppmana Kina att ta sitt ansvar som en medlem av FN:s säkerhetsråd, säger Stoltenberg.
Samtidigt skickar han en skarp varning till de ledare, militärer och opinionsbildare i Moskva som öppet talar om att kunna använda kärnvapen.
– Ryssland måste stoppa sitt kärnvapenskrammel. Det är farligt och oansvarigt. Vi har ett väldigt tydligt budskap till Ryssland: ett kärnvapenkrig kan aldrig vinnas och bör aldrig utkämpas. Ryssland måste förstå att de aldrig kan vinna ett kärnvapenkrig, säger Stoltenberg i Bryssel.