Spänning i öst – nytt normalläge för Nato

Militär högspänning i öst kan bli nytt normalläge för Nato i relationen med Ryssland. Än finns inga bevis på rysk nedtrappning kring Ukraina.

Ukrainas flagga vajar över centrala Charkiv i östra Ukraina, bara fyra mil från gränsen mot Ryssland.

Ukrainas flagga vajar över centrala Charkiv i östra Ukraina, bara fyra mil från gränsen mot Ryssland.

Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

Nato2022-02-16 10:18

De 30 Nato-ländernas försvarsministrar fördömer i gemensamt uttalande Rysslands militära uppbyggnad i och omkring Ukraina som "oprovocerad och oberättigad".

– Nato är inget hot mot Ryssland, fastslår generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens efter onsdagens försvarsministermöte i Bryssel.

Av naturliga skäl stod Ukraina-läget i givet fokus för diskussionerna. Nato har uttryckt "försiktig optimism" över ryska uttalanden om att ge diplomatin en ytterligare chans. Men man ser fortsatt ingen positiv utveckling på plats.

– Vad vi ser i dag är att Ryssland håller kvar en massiv invasionsstyrka som är redo att gå till attack, säger Stoltenberg.

"Går inte att se"

Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen är inne på exakt samma spår.

– Det har sagts att man drar tillbaka styrkor, men det går inte att se att det faktiskt sker. Det är upp till Ryssland att besluta vilken väg man nu tar. Låt oss hoppas att de väljer att trappa ned situationen, säger Enoksen till nyhetsbyrån NTB.

Liknande ord hörs också från EU, vars stats- och regeringschefer ska hålla ett extrainsatt informellt toppmöte om Ukraina-krisen strax innan torsdagens ordinarie toppmöte med Afrikanska unionen.

– Vi såg hoppfulla tecken i går, men nu måste orden följas av handling, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen.

Jens Stoltenberg varnar för att den ryska upptrappningen håller på att skapa ett nytt normalläge för Nato att förhålla sig till.

– De har använt maktmedel för att understryka och hota andra länder för att få dem att acceptera Rysslands krav. Men vi kan inte kompromissa på våra grundprinciper, säger Stoltenberg.

– Alla länder i Europa, inklusive Ryssland, har skrivit under på avtal om att alla länder har rätt att bestämma själva om de vill vara med i allianser som Nato eller inte, säger Nato-chefen.

Ny stridsgrupp?

En följd av det nya normalläget kan bli ytterligare Nato-styrkor på fast basis i östra Europa, exempelvis en franskledd stridsgrupp i Rumänien.

Nato-chefen hoppas visserligen på avspänning, men är noga med att Nato inte viker undan från sitt löfte att försvara alla sina medlemsländer.

– Vi är inget hot. Vi är redo för dialog. Vad vi gör är defensivt. Men när vi ser den här massiva ryska militära uppbyggnaden, kombinerad med en hotfull retorik, så måste vi ta det på allvar, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.

Fakta: Nato-möte i Bryssel

Natos försvarsministrar samlas under veckan för ett tvådagarsmöte i militäralliansens högkvarter i Bryssel.

Under onsdagen möttes de 30 medlemsländernas ministrar i två omgångar, under eftermiddagen och kvällen. Däremellan höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en presskonferens.

På torsdag håller ministrarna först ett möte med partnerländerna Ukraina och Georgien. Därefter följer ett möte med EU:s utrikeschef Josep Borrell och försvarsministrarna från Sverige och Finland. En avslutande presskonferens med Stoltenberg är planerad till klockan 12.15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!