Vem tar över i Nato? Fem favoriter och en joker

Ett tyskt proffs eller en ledig finska? Eller en röst från öst? Spekulationerna är i full gång om vem som blir nästa generalsekreterare i Nato. Här är fem heta favoriter – och en joker.

Sedvanlig presskonferensposering från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, vars mandat löper ut den 30 september i år. Arkivfoto.

Sedvanlig presskonferensposering från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, vars mandat löper ut den 30 september i år. Arkivfoto.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Nato2023-04-06 05:30

Norges förre statsminister Jens Stoltenberg har suttit som Natochef sedan den 1 oktober 2014. Han har fått förlängt mandat inte bara en, utan till och med två och tre gånger om.

Senast var det i fjol som Stoltenberg övertalades att fortsätta i ytterligare ett år. Natoländerna hade inte någon given kandidat redo och ingen vill ha en uppslitande ledarstrid mitt under Rysslands krig i Ukraina.

Frågan är om man lyckas bättre i år. Stoltenbergs mandat löper ut den 30 september och helst ska hans efterträdare vara klar i och med Natotoppmötet i Vilnius den 11-12 juli.

Officiellt finns ännu inga uttalade kandidater – men spekulationerna är i full gång.

En nordbo?

Finlands avgående statsminister Sanna Marin uppfyller mångas önskemål. Hon skulle bli den första kvinnan på posten, är allmänt populär och har erfarenhet som regeringschef – en stark merit när det gäller att samla ledare från hela världen. Dessutom är hon högst tillgänglig efter att ha meddelat sin avgång i onsdags.

Men hon är fortfarande internationellt relativt oerfaren vid 37 års ålder. Och Finland har bara varit Natoland i några dagar.

Eftersom Stoltenbergs företrädare var danske Anders Fogh Rasmussen är det också osannolikt att det blir en tredje nordbo i rad på posten.

Tyska kvinnor?

En favorit är annars EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Hennes starka stöd för Ukraina är uppskattat och därtill har hon erfarenhet från sex år som försvarsminister.

Men von der Leyen har minst 1,5 år kvar på sitt EU-jobb och tros knappast vilja ge upp det i förtid.

En stark tysk reserv finns i utrikesminister Annalena Baerbock – men måhända blir det för mycket med tyska ledare i både EU och Nato?

En röst från öst?

Länderna i Öst- och Centraleuropa har länge känt sig förbisedda i fördelandet av tunga maktposter i EU och Nato. Det kan öppna för Rumäniens mångårige president Klaus Iohannis. Eller kanske Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic.

Flera av de mest framträdande östledarna från exempelvis Baltikum – som Estlands premiärminister Kaja Kallas – anses i sin tur vara lite för Moskvakritiska för att kunna ta över i Nato.

Bubblare i Benelux?

När det är svårt att enas i EU brukar Benelux-länderna vara en bra källa att hitta kompromisser i. I så fall är Nederländernas premiärminister Mark Rutte ett starkt namn, med lång erfarenhet.

Rutte, som även flitigt nämnts som lämplig kandidat till många topposter i EU, uppges dock vara högst ovillig att flytta hemifrån, även om det bara skulle vara så kort som till Bryssel.

Kanske är i stället hans försvarsminister, svensktalande Kajsa Ollongren, en lämplig kandidat?

En upptagen spanjor?

I spekulationerna talas även mycket om Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Men precis som för von der Leyen är det tveksamt om han är tillgänglig.

Spanien tar över som ordförandeland i EU från den 1 juli och håller dessutom val i höst. Å andra sidan ligger Sánchez parti rejält efter i opinionen på hemmaplan – så en ny partiledare kanske kan behövas lagom till valet?

Eller ingen alls?

Jokern i sammanhanget är Stoltenberg själv.

Även om han ihärdigt har upprepat att han vill hem till Norge nu så lär frågan om åtminstone en kortare förlängning ställas allt oftare framöver, särskilt om ingen annan given ersättare snabbt träder fram.

Ett år till med Stoltenberg skulle dessutom öppna upp för exempelvis von der Leyen eller Sánchez.

Fast själv är generalsekreteraren fast besluten om att inte sitta kvar längre än planerat.

– Jag har inga andra planer än att avgå när jag ska, den 1 oktober, säger Stoltenberg på en pressträff med TT och andra nordiska journalister i Bryssel.

Fakta: Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg (född 1959) är generalsekreterare i militäralliansen Nato sedan 2014, då han ersatte danske Anders Fogh Rasmussen. Hans mandat har förlängts tre gånger och gäller just nu till 30 september i år.

Stoltenberg har sedan tidigare en lång politisk karriär bakom sig för socialdemokratiska Arbeiderpartiet i hemlandet Norge. Han var industri- och energiminister 1993-1996, finansminister 1996-1997 och statsminister i två omgångar: 2000-2001 och 2005-2013.

Stoltenbergs far Thorvald var dessutom försvars- och utrikesminister i flera omgångar. Hans syster Camilla är i sin tur chef för norska Folkehelseinstituttet (FHI).


Fakta: Generalsekreterare i Nato

13 personer har varit generalsekreterare i Nato sedan posten infördes 1952:

1952-57: Hastings Ismay, Storbritannien

1957-61: Paul-Henri Spaak, Belgien

1961-65: Dirk Stikker, Nederländerna

1964-71: Manlio Brosio, Italien

1971-84: Joseph Luns, Nederländerna

1984-88: Peter Carrington, Storbritannien

1988-94: Manfred Wörner, Tyskland

1994-95: Willy Claes, Belgien

1995-99: Javier Solana, Spanien

1999-2003: George Robertson, Storbritannien

2004-09: Jaap de Hoop Scheffer, Nederländerna

2009-14: Anders Fogh Rasmussen, Danmark

2014-: Jens Stoltenberg, Norge

Källa: Nato

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!