Zelenskyj hos Nato: Vi måste vinna

Natoländerna grupperar sig i nya koalitioner med olika stöd till Ukraina. –Vi måste vinna vinterkriget, säger president Volodymyr Zelenskyj på besök i Natohögkvarteret.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Natohögkvarteret i Bryssel.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Natohögkvarteret i Bryssel.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nato2023-10-11 11:53

Zelenskyj kom till Belgien på onsdagen för att möta landets regering och Natos alla försvarsministrar. Från Belgien utlovas bland annat F16-plan som ska levereras år 2025. Från Natoländerna talas om fortsatt stöd i alla möjliga former.

– USA kommer att utannonsera nytt stöd till ett värde av 200 miljoner dollar. Det är ammunition till nya luftförsvarssystem, antistridsvagnsvapen och utrustning för att slå mot ryska drönare, berättar exempelvis USA:s försvarsminister Lloyd Austin på ett möte för den så kallade Ramstein-gruppen – det 50-tal länder som stöttar Ukraina militärt.

Koalitioner

Austin lovar att USA kommer att stötta Ukraina "så länge som det krävs" – ord som är tydligt riktade för att lugna oron över att valkampanjandet i USA ska landa i ett lägre intresse för Ukraina.

Försvarsministern skickar också budskap till hemmafronten när han betonar att flera länder i Europa – däribland Tyskland, Storbritannien, Polen, Kroatien, Finland, Sverige och de baltiska länderna – alla gett mer till Ukraina än USA, om man jämför med ländernas BNP per capita.

Nytt från Ramsteinmötet är att ett antal "kapacitetskoalitioner" ska skapas där grupper av länder går ihop för att hjälpa Ukraina på olika områden. Exempelvis ska Estland och Luxemburg leda en koalition inriktad på IT-försvar, Litauen ska chefa för minröjning medan USA – med stöd från Danmark och Nederländerna – tar på sig att styra en koalition för att bygga upp det ukrainska flygvapnet.

"Kommer att vinna"

Både Lloyd Austin och Zelenskyj är övertygade om att Rysslands president Vladimir Putin inte kommer att lyckas.

– Putin hoppades lura hela världen – men han kunde inte ens lura sina egna legosoldater, säger Austin.

– Demokratin kommer att vinna det här slaget, lovar Zelenskyj i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version angavs fel veckodag för Zelenskyjs ankomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!