Enligt Framatomes huvudägare, den globala energijätten Électricité de France (EDF), har förhöjda halter av ädelgaser uppmätts i anläggningens kylsystem. Ädelgaser är grundämnen som argon, helium och neon, med låg kemisk reaktivitet.
Tidigare rapporterade CNN att USA:s regering undersöker uppgifter om en läcka på kärnkraftverket Taishan, och att Framatome varnat för ett "överhängande radiologiskt hot". Enligt varningen, som CNN uppgav hade skickats från företaget till amerikanska myndigheter, ska kinesiska myndigheter ha höjt det tillåtna gränsvärdet för strålning i området kring kärnkraftverket för att slippa stänga det.
Ingen krissituation
En amerikansk källa uppger dock för CNN att USA:s regering bedömer att det i nuläget inte tycks råda någon krissituation vid anläggningen. Framatome ger också en mer betryggande bild i ett offentligt uttalande, där bolaget konstaterar att kärnkraftverket håller sig "inom säkerhetsparametrarna", enligt den information som finns tillgänglig.
Företaget som sköter driften, statliga China General Nuclear Power Group, uppger att läget är under kontroll, och att alla relevanta indikatorer på och omkring kärnkraftverket är normala.
Första EPR-reaktorn
Kärnkraftverket Taishan blev 2018 först i världen att driftsätta en så kallad Europeisk tryckvattenreaktor (EPR), en tysk-fransk reaktortyp som utvecklats av Framatome och Siemens. Projektet har hyllats för förmodade förbättringar av både säkerhet och effektivitet i förhållande till konventionella reaktorer, och ska också leda till mindre kärnavfall.
Kina har 47 kärnkraftverk, vars sammanlagda kapacitet är den tredje största i världen, efter USA och Frankrike.