Två militära övningsområden på Jylland berörs: Nørre Felding nära Holstebro och Kølvrå nära Karup. Där grävdes mängder av döda minkar ner efter massavlivningen förra året till följd av spridningen av muterat coronavirus bland minkar.
På grund av risken för läckage från de ruttnande kropparna ut i grundvattnet ska de nu grävas upp igen och förbrännas, vilket betyder att det blir en mindre angenäm försommar för de boende i området.
– Jag skulle inte själv ha fest i trädgården om jag bodde i Kølvrå under den perioden. Jag skulle inte heller ha fönstren öppna och jag skulle inte hänga tvätt utomhus, har avdelningschef Jan Reisz vid den danska miljöstyrelsen sagt till Danmarks radio tidigare i veckan.
Ingen akut fara
Av hänsyn till de kringboende har den danska regeringen avsatt extra medel för att grävarbetet ska gå så fort som möjligt.
Enligt nyhetsbyrån Ritzau handlar det om fyra miljoner minkar, som tillsammans väger upp till 15 000 ton.
Danmarks livsmedelsminister Rasmus Prehn (S) betonar att läckage från massgravarna inte utgör en akut miljöfara.
– Jag vill gärna understryka att det varken är risk för dricksvattnet eller en akut risk för ytvattnet. Det är goda nyheter för folk som har varit oroliga, säger han.
Mätningar har dock visat att vätska från minkkadvren finns i grundvattnet i terrängen. Om inget görs kan det bli problem längre fram, kanske efter två till tre år, enligt miljöminister Lea Wermelin (S).
– Mätningarna visar att föroreningen på sikt kan utgöra en risk för ytvattnet, men det är ingen akut risk, säger hon.
Akut situation
Enligt Rasmus Prehn borde minkarna egentligen aldrig ha grävts ner, de borde ha gått till förbränning direkt. Men i den akuta situation som uppstod var det inte möjligt, enligt ministern.
Massavlivningen av mink utlöste en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark, då åtgärden visade sig sakna lagstöd.