Brand på lastfartyg uppges ha minskat i styrka

Branden ombord på ett lastfartyg utanför Nederländernas kust uppges ha avtagit i styrka, uppger lokala myndigheter på fredagen. –Det brinner fortfarande och det är mycket rökutveckling, uppger kustbevakningen.

Fremantle Highway har en last på omkring 3|000 bilar ombord.

Fremantle Highway har en last på omkring 3|000 bilar ombord.

Foto: Nedereländernas kustbevakning via AP/TT

Nederländerna2023-07-28 15:14

Men enligt kustbevakningen ser det ut som om branden inte längre är lika intensiv.

Det japanskägda fartyget Fremantle Highway fattade eld i onsdags – en person avled och flera skadades i branden. Det Panamaflaggade fartyget var på väg från tyska Bremerhaven till Port Said i Egypten med närmare 3 000 bilar ombord.

Hoppade över bord

23 sjömän, samtliga med indisk nationalitet, tvingades lämna fartyget. En del av dem ska ha hoppat överbord och plockats upp av fartyg som kommit till undsättning. Andra kunde hämtas av kustbevakningens helikoptrar.

Fartyget som är 199 meter långt och 32 meter brett befinner sig cirka 27 kilometer norr om ön Ameland.

Skapa starkare förbindelse

Ett bogserfartyg har lyckats skapa en förbindelse med olycksfartyget för att kunna hålla det på plats så att det inte driver iväg. Nu tänker kustbevakningen försöka förstärka denna förbindelse.

– För att kunna göra detta måste vi ha folk ombord men vi vet ännu inte om och i så fall när det går att genomföra, säger kustbevakningens talesperson Lea Versteeg till AP.

Sjunker fartyget är risken stor för en miljökatastrof. Fartyget ligger nära en kedja av öar och det världsarvslistade Vadehavet, en viktig livsmiljö för flyttfåglar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!