"Herr Normal" lämnar när holländare går till val

Han har kallats "Herr Normal" eller "Teflon-Rutte", för att inga skandaler någonsin fastnar på honom. Nu tar Nederländernas premiärminister sin cykel och sin Saab och drar – även om själva maktskiftet lär dröja.

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte på sin cykel efter att ha röstat i EU-valet 2019. Arkivbild.

Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte på sin cykel efter att ha röstat i EU-valet 2019. Arkivbild.

Foto: Phil Nijhuis/AP/TT

Nederländerna2023-11-22 05:31

Ända sedan oktober 2010 har Mark Rutte stått i spetsen för alla regeringar i Haag. Det gör honom till landets längst sittande premiärminister hittills och för tillfället också den näst mest erfarne i EU, efter Ungerns Viktor Orbán.

Men snart är det slut. När Rutte i somras inte fick alla partier i regeringskoalitionen med sig på striktare invandringsregler – i form av krav på närmare band och längre väntan för familjeåterförening – meddelade han direkt att han inte tänkte kandidera i det nyval som utlöstes och nu hålls under onsdagen.

– Jag tror att det här är rätt tillfälle att lämna över stafettpinnen, sade 55-åringen i juli.

Bodde med mamma

Rutte blev partiledare för högerliberala VVD redan 2006. Han har lett regeringar i koalition med såväl kristdemokrater som socialdemokrater och ett tag även med den EU-kritiske och invandringsfientlige Geert Wilders PVV som stödparti.

Trots behovet av ständiga kompromisser har VVD under Rutte stabilt varit landets dominerande parti, i ett läge när andra nederländska partier åkt jojo i opinionen.

Det har också skett utan större flärd och dramatik kring partiledaren själv. Rutte har snarare alltid beskrivits som normal och närmast tråkig. Som ständig ungkarl har han länge bott hemma hos mamma, fortsatt hålla regelbundna lektioner i samhällskunskap på en gymnasieskola och tagit cykeln – eller sin gamla Saab – till jobbet.

Blir Natochef?

Att han nu tänker sluta innebär inte att han givet försvinner från rubrikerna. Rutte har i flera år nämnts som tänkbar kandidat för något av EU:s toppjobb i Bryssel och konstaterade nyligen att ett jobb som generalsekreterare i Nato efter Jens Stoltenberg "vore intressant".

Mycket talar dessutom för att han får fortsätta som ledare för en övergångsregering ett bra tag till, att döma av det jämna opinionsläget och hur lång tid det brukar ta att förhandla fram en regeringskoalition i Nederländerna.

Väljarna Femke och Sanny i Amersfoort är luttrade.

– Jag antar att det tar minst sex månader innan det är klart. Fast det kan gå snabbare om VVD och Pieter Omtzigt (med ett nybildat högerparti) kan snacka ihop sig, gissar Femke.

– Då kanske det blir klart till jul, säger Sanny.

Varpå båda brister ut i ett gapskratt över sin optimism.

Efter det senaste valet, i mars 2021, tog det 299 dagar innan en regeringsuppgörelse var klar.

Nederländernas Mark Rutte (i mitten) vid ett EU-toppmöte i Versailles 2022. Rutte är den premiärminister i EU som just nu suttit näst längst på sin post – slagen bara av Ungerns Viktor Orbán (i orange slips). Arkivfoto.
Nederländernas Mark Rutte (i mitten) vid ett EU-toppmöte i Versailles 2022. Rutte är den premiärminister i EU som just nu suttit näst längst på sin post – slagen bara av Ungerns Viktor Orbán (i orange slips). Arkivfoto.
Fakta: Mark Rutte

Mark Rutte (född 1967) har varit partiledare för högerliberala VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) sedan 2006 och Nederländernas premiärminister sedan 2010.

Pappa Izaak (1909-88) var verksam i Nederländska Indien (nuvarande Indonesien) och förlorade sin första hustru, som han hade tre barn med, i ett japanskt interneringsläger 1945. Han gifte då om sig med hennes syster Mieke (1923-2020) och fick ytterligare fyra barn, däribland Mark. Ett av syskonen, brodern Wim, dog i aids på 1980-talet.

Ruttes senaste regeringar har varit i allians med konservativa CDA, vänsterliberala D66 och det lilla kristna partiet CU.


Fakta: Långsittare i EU

Här är de som just nu suttit längst på sina poster av de stats- och regeringschefer i EU som representerar sina länder vid EU:s toppmöten:

1) Premiärminister Viktor Orbán, Ungern – sedan den 29 maj 2010

2) Premiärminister Mark Rutte, Nederländerna – sedan den 14 oktober 2010

3) President Klaus Iohannis, Rumänien – sedan den 21 december 2014

4) Premiärminister António Costa, Portugal – sedan den 26 november 2015

5) Premiärminister Andrej Plenkovic, Kroatien – sedan den 19 oktober 2016

Fotnot: Både Rutte och Costa leder för tillfället övergångsregeringar i väntan på nyval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!