"Ny" hiv-variant upptäckt i Nederländerna

Oxfordforskare tillkännagav på torsdagen upptäckten av en mycket smittsam och livskraftig variant av hiv-viruset som man tror har funnits i Nederländerna i flera årtionden. Men tack vare effektiviteten i moderna behandlingsmetoder säger man att varianten "inte är någonting att oroas över".

En ny variant av hiv har upptäckts. Arkivbild.

En ny variant av hiv har upptäckts. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nederländerna2022-02-04 04:35

Slutsatserna, som publicerades i torsdags i tidskriften Science, visar att patienter infekterade med det som kallas VB-varianten hade 3,5 till 5,5 gånger högre nivåer av viruset i blodet än de som smittats med andra varianter, samt en snabbare påverkan på immunförsvaret.

Studien fann dock också att individer med VB-varianten efter påbörjad behandling visade liknande återhämtning av immunförsvaret samt att de överlevde i samma grad som de med andra hiv-varianter.

– Det finns ingen anledning att oroa sig över denna nya smittsamma variant, säger epidemiologen Chris Wymant, huvudförfattare till artikeln, i en intervju med AFP.

Varianten tros ha uppstått i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet i Nederländerna, enligt forskarna, men dess förekomst började avta runt 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!