"Pitbull i högklackat" kan ta över Nederländerna

Hon flydde Turkiet i öppen båt som åttaåring, började politiskt i yttervänstern och har kallats för en "pitbull i högklackat" för sin hårda tag. Nu kan Dilan Yesilgöz-Zegerius bli Nederländernas nästa premiärminister.

Amersfoort-borna Femke och Sanny tror inte att utflyttade premiärministerkandidaten Dilan Yesilgöz-Zegerius kan räkna med så starkt stöd från sin hemstad i veckans val.

Amersfoort-borna Femke och Sanny tror inte att utflyttade premiärministerkandidaten Dilan Yesilgöz-Zegerius kan räkna med så starkt stöd från sin hemstad i veckans val.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Nederländerna2023-11-20 05:30

November i Nederländerna bjuder på duggregn och grådask. Det är ändå inte tillräckligt för att ta charmen ur Amersfoort – korad till årets stad i Europa 2023 för sin livskvalitet.

Landets 16:e största tätort ligger fyra mil sydost om Amsterdam och är rena orgien av vackra tegelhus, torn och murar och pittoreska småbutiker och restauranger.

Och snart kanske även hemstad för Nederländernas nästa premiärminister.

– Vi ser den nya energin och entusiasmen hos Dilan. Vi är ganska övertygade om att vi kommer att lyckas väl här, säger Maarten Flikkema, lokal partichef för högerliberala VVD i Amersfoort.

Kurdisk pappa

Han talar om partikollegan Dilan Yesilgöz-Zegerius, 46-årig justitieminister och ny partiledare i det VVD som dominerat Nederländernas politik de senaste 15 åren.

När landet nu håller parlamentsval på onsdag är VVD ett av tre jämnstarka partier som hoppas bli störst. I så fall kan Yesilgöz-Zegerius inte bara bli första kvinna på premiärministerposten utan också den första med utomeuropeisk bakgrund.

Hon föddes i Ankara i Turkiet, varifrån pappa Yücel flydde som kurdisk människorättsaktivist 1980. Några år senare följde Dilan och hennes mamma och syster efter, via Kos i Grekland och flyktingläger. De kom till Amersfoort där hon gick i skolan och inledde sin politiska karriär – i vänsterpartiet SP.

– Fast hon var bara medlem i ett halvår eller så. Jag känner henne endast som liberal, inte något annat, urskuldas hon av Flikkema.

Strikt politik

Yesilgöz-Zegerius har gjort snabb karriär de senaste åren, flitigt förekommit i debatter och nederländsk tv och gjort sig ett namn som tuff justitieminister med migrationsansvar. När mångårige premiärministern och partiledaren Mark Rutte i somras meddelade att han inte tänkte kandidera i årets val tog det bara tre dagar för partistyrelsen att nominera justitieministern i stället.

Hon vill ha en strikt invandringspolitik och skapade rubriker i somras när hon inte uteslöt ett samarbete efter valet med Geert Wilders i ytterhögern – även om hon senare förtydligat att hon "inte alls" gillar hans politiska program.

Sin nationella valkampanj inledde hon i Amersfoort, även om hon inte bor här länge. Och i den vänsterlutande staden är hon inte något automatisk röstmagnet.

– Jag visste inte ens att hon är härifrån, skrattar väljaren Sanny i centrala Amersfoort.

– Hon är redan alldeles för mycket Amsterdam, tycker kompisen Femke, som i stället hoppas på en vänstersväng.

"Hon är bäst"

Yesilgöz-Zegerius hade inget emot att kallas "pitbull i högklackat" när hon agerade mot trakasserier av kvinnor. Stor uppmärksamhet väcktes också när hon klippte av sig en hårlock i direkständ tv, till stöd för kampen för kvinnors rättigheter i Iran.

Att hon själv är kvinna med invandrarbakgrund är ändå inget som markeras särskilt mycket i valkampanjen.

– De flesta i Holland ser henne inte som invandrare. Hon har varit här så länge. Hon är hundraprocentigt nederländsk. Hon har inte sin position för att hon är kvinna – hon är där för att hon är bäst, säger partikamraten Maarten Flikkema i Amersfoort.

Fakta: Dilan Yesilgöz-Zegerius

Dilan Yesilgöz-Zegerius (född 1977) är partiledare och toppkandidat för högerliberala nederländska VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati).

Hon är född i Turkiet men uppvuxen i Amersfoort, en stad med cirka 160 000 invånare i provinsen Utrecht, fyra mil sydost om Amsterdam.

Yesilgöz-Zigerius började politiskt hos vänsterpartiet SP, men gick sedan vidare via socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet Groen Links till VVD, som hon representerade först i stadsfullmäktige i Amsterdam från 2014 och i det nationella parlamentet från 2017.

I januari 2022 utsågs hon till justitieminister i premiärminister Mark Ruttes senaste koalitionsregering.


Fakta: Valet i Nederländerna

Nederländerna håller onsdag 22 november val till samtliga 150 platser i parlamentets underhus, representanthuset. Valet utlystes i förtid i somras, sedan nuvarande koalitionsregering mellan högerliberala VVD, vänsterliberala D66, konservativa CDA och det lilla kristna partiet CU spruckit på oenighet om invandringspolitiken.

De senaste opinionsmätningarna har pekat mot jämnstora resultat för VVD och nybildade konservativa populistpartiet NSC, strax före en koalition mellan socialdemokratiska PVDA och miljöpartiet Groen Links.

Bakom skuggar främst mångårige ytterhögerledaren Geert Wilders och hans PVV, med ett längre hopp ned till D66, CDA, vänsterpartiet SP, djurrättspartiet PVDD och nybildade landsbygdspopulistiska BBB.

Eftersom Nederländerna saknar nedre spärr för att ta plats i parlamentet beräknas upp till 20 partier kunna få minst ett mandat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!