"Trolig" omikronsmitta bland de 61 på KLM-flygen

Två KLM-flyg har återvänt till Nederländerna från Sydafrika med 61 covidpositiva passagerare. Nu utreds om några av dem bär på den nya omikronvarianten – men myndigheterna räknar redan med att smittan "troligen påträffats".

Passagerare från Kapstaden i väntan på KLM:s flygning 598 efter landning på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Det tog fyra timmar innan de fick gå av och bli virustestade.

Passagerare från Kapstaden i väntan på KLM:s flygning 598 efter landning på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Det tog fyra timmar innan de fick gå av och bli virustestade.

Foto: AP/TT

Nederländerna2021-11-27 16:18

På flygplanen fanns cirka 592 resenärer. Nästan en tiondel har testat positivt för virussjukdomen covid-19, uppgav landets smittskyddsmyndighet på lördagen.

Alla smittade är inhysta på ett hotell nära flygplatsen Schiphol. De som uppvisar symptom måste stanna där i sju dagar, för övriga räcker fem dagar.

De passagerare som testade negativt förväntas isolera sig i sina hem. De som inte bor i Nederländerna kan fortsätta att resa vidare.

Räknar med smittade

Myndigheterna ska snarast möjligt analysera proverna för att utröna om omikronvarianten förekommer bland de 61 i karantän. Man räknar dock med att några bär på virusvarianten: "Omikronvarianten har troligen påträffats hos ett antal människor som har testats", meddelade den nederländska folkhälsomyndigheten i ett uttalande på lördagskvällen och tillade att ytterligare prover måste tas innan ett slutligt fastställande kan göras.

Resultaten av testerna på passagerarna offentliggörs under söndagen.

Samtidigt uppmanades resenärer som nyligen besökt länder i södra Afrika att snarast låta testa sig "även om du inte har några symptom".

Många utan munskydd

Flera passagerare har berättat om eländiga timmar i ankomsthallen på Schiphol i väntan på att bli testade. Många bar inte munskydd och struntade i social distansering.

– Organisationen var dessvärre fruktansvärd. Här finns lektioner att läras för framtiden, säger Paula Zimmerman som filmade förhållandena och lade ut videor på Twitter.

Ett annat omskakat vittne var The New York Times-reportern Stephanie Nolen som bevakar globala hälsofrågor. Också hon tweetade från vad hon döpte till "Dystopia Central Airline Hallway" och beskrev hur passagerare, däribland spädbarn och småbarn, trängdes ihop inför testningen.

"Nederländska myndigheter upprätthåller inget. Vi befinner oss i ett oventilerat rum vid midnatt och andas på varandra."

Dyster profetia

På lördagsmorgonen kom reporterns negativa testsvar och hon kunde återuppta resan till Toronto i Kanada.

"Testat negativt. I alla fall i dag. Efter all tid med skrikande munskyddslösa människor i ett oventilerat utrymme, får vi se vad som händer i morgon", skriver Stephanie Nolen dystopiskt.

Den nederländska smittskyddsmyndigheten säger sig ha förståelse för passagerarnas frustration att tvingas genomgå tidsödande tester i stället för att få åka direkt hem efter en lång och tröttsam flygning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!