Baslägret för bestigning av världens högsta berg ligger vid Khumbu-glaciären, och som så många andra glaciärer i Himalaya smälter den i snabb takt.
Varje år besöker tusentals personer platsen på ungefär 5 000 meters höjd, i synnerhet under under vårens bergsbestigningsperiod.
Nu rekommenderar en statlig grupp experter att flytta baslägret. Den smältande glaciären utgör ett hot för bergsbestigarna, lyder motiveringen. Hotet består av ökade stenras och smältvatten.
Kritik mot förslaget
Ännu har inget slutgiltigt beslut fattats, men en preliminär rapport har tagits fram. Tanken är att flytta baslägret till en lägre höjd.
– Vi kan undvika de mänskliga aktiviteterna i baslägret som påverkar Khumbu-glaciären, säger Khim Lal Gautam, en av de som tagit fram rapporten.
Men det finns de som tycker att förslaget är riktigt dåligt.
– Det är en kass idé, säger sherpan Kami Rita, som har bestigit Mount Everst 26 gånger. Han fortsätter:
– Tror ni att en flytt av baslägret 300 till 400 meter längre ner kommer att skydda miljön eller stoppa glaciären att smälta? Inte alls.
Han menar också att förflyttningen kan tvinga bergsbestigarna att vara ute i fler timmar åt gången, vilket skulle kunna innebära större fara för dem.
Mänskligt avfall
Inräknat baslägret finns det sammanlagt fem läger på vägen mot Mount Everests topp. Alla dessa har tält, men inga toaletter. Mänsklig avföring har framförts som ett problem.
– Till exempel har vi förstått att människor kissar omkring 4 000 liter vid baslägret varje dag, säger en av experterna, Khimlal Gautam, till BBC.
Vissa expeditioner använder sig av plastpåsar. Om det skulle införas krav på plastpåsar skulle det minska föroreningarna på berget avsevärt, enligt Kami Rita.
– Ovanför läger 1 gräver klättrare oftast gropar i snön för att använda som toalett och lämnar det mänskliga avfallet där, säger han.
Även bergsklättrarnas matlagning har förts fram av expertgruppen som en orsak till den snabba uppvärmningen av Khumbu-glaciären.