Nepal: De döda lämnas över till familjerna

Sjukhusen i Nepal har börjat lämna över kvarlevorna efter de som omkom i den våldsamma flygkraschen till anhöriga. Planets flygdata ska skickas till Frankrike för analys av vad som orsakade olyckan.

Sjukhusen i Nepal har börjat lämna över personer som omkom i flygkraschen till familjerna.

Sjukhusen i Nepal har börjat lämna över personer som omkom i flygkraschen till familjerna.

Foto: Yunish Gurung/AP/TT

Nepal2023-01-17 08:25

68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar befann sig i flygplanet vid kraschen i söndags, som beskrivs som den värsta flygkatastrofen i Nepal på 30 år. Planet störtade ned i en brant ravin, slogs i bitar och fattade eld nära staden Pokhara.

Sedan i söndags har räddningspersonal arbetat nästan dygnet runt för att hitta kvarlevor i den 300 meter djupa ravinen. Tidigt på tisdagen uppgav polisen att 70 kroppar hade hittats efter olyckan. Under måndagen sade en lokal tjänsteman att hoppet om att hitta överlevare är "noll".

Sökradien har utökats från två till tre kilometer.

Myndigheterna började överlämna kroppar till anhöriga på tisdagsmorgonen. De omkomna som hör hemma i andra länder skickas till huvudstaden Katmandu för vidare utredning.

Röstinspelningar och flygdata

Röstinspelningar från cockpit har hittats och ska analyseras lokalt. Hittad flygdata ska däremot skickas till Frankrike där flygplanets tillverkare ATR har sitt huvudkontor.

Under tisdagen kommer experter från den franska haverikommissionen till Nepal med anledning av händelsen.

Planet, från Yeti Airlines, var på väg från Katmandu till Pokhara i centrala Nepal när det kraschade.

Orsaken till katastrofen är inte klarlagd. Videoklipp som spridits i sociala medier visar att planet plötsligt svängde skarpt när det närmade sig flygplatsen i Pokhara, vilket följdes av en till synes kraftig explosion. Enligt experter är det svårt att från klippen avgöra om olyckan orsakats av ett mekaniskt fel eller den mänskliga faktorn.

Blomstrande bransch

Utanför ett sjukhus i Pokhara sitter Raj Dhungana, släkting till en av de anhöriga. Han beskriver en "mycket begåvad" ung kvinna som studerade i Katmandu.

– Gud har tagit en så fin person, säger han.

Flygbranschen i Nepal har har blomstrat de senaste åren, med transporter av varor och människor till svårtillgängliga områden i det bergiga landet. Dock har säkerheten inte varit särskilt hög på grund av otillräcklig utbildning och underhåll.

EU har av säkerhetsskäl förbjudit alla nepalesiska flygbolag från sitt luftrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!