Ortega ligger på 75 procent av rösterna när nästan hälften räknats, enligt landets valmyndighet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Men omvärlden har haft sin bild klar sedan långt före valdagen. USA har aviserat en bred, internationell reaktion mot det "falska valet" och signalerat att sanktioner väntar.
På valdagen i söndags kom ett offentligt skriftligt uttalande från president Joe Biden med rubriken "Nicaraguas skenval".
"Vad den nicaraguanske presidenten Daniel Ortega och hans fru, vicepresident Rosario Murillo, har iscensatt i dag var ett låtsasval som varken var fritt eller rättvist, och definitivt inte demokratiskt", förklarar Biden, och fortsätter:
"Ortego och Murillos familj styr Nicaragua som autokrater, på samma sätt som Somoza-familjen styrde för fyra årtionden sedan och Ortega och Sandinisterna kämpade mot".
Protester i Costa Rica
Inte heller Costa Rica, alldeles söder om Nicaragua, kommer att erkänna valresultatet.
"På grund av bristen på demokratiska förhållanden och garantier erkänner vi inte valresultatet i Nicaragua. Vi uppmanar regeringen att släppa alla politiska fångar och återinföra demokratin", skriver president Carlos Alvarado Quesada på Twitter.
Under söndagen demonstrerade några tusen motståndare till Ortega i Costa Ricas huvudstad San José. Inga sådana scener tillåts i Nicaragua, där folksamlingar på mer än 200 personer är förbjudna.
I stället uppges många ha protesterat genom att inte gå till valurnorna. Enligt nyhetsbyrån AFP var många vallokaler tomma och vid andra var köerna mycket korta. Medlemmar av Ortegas Sandinistparti ska ha gått från hus till hus för att aktivt uppmana folk att rösta och den nicaraguanska människorättsgruppen Cenidh kallar landet för en "polisstat" som använder rädsla och social kontroll för att "krossa oppositionen".
Valmyndigheten uppger ett valdeltagande på 65 procent.
Ortega till motangrepp
Inga oberoende internationella valobservatörer har tillåtits och utländska medier är i stort utslängda från landet. Undantag har getts till journalister och "valföljeslagare" från länder som anses vara vänligt inställda till regimen, bland dem Ryssland.
Enligt nyhetsbyrån AP har omkring 30 000 poliser och militärer övervakat valet där Ortega alltså av allt att döma väljs till en fjärde mandatperiod i rad.
Oppositionskandidater har en efter en antingen gripits eller flytt landet. Fem motkandidater från små partier, allmänt ansedda som chanslösa, fanns kvar på valdagen. På söndagen sade 75-årige Ortega att de som flytt landet inte vill ha val.
– De sår frön till död, hat och terror, de är demoner som inte vill ha fred.
Under 2018 dog över 300 personer efter protester mot regeringen. Sedan dess har över 150 fängslats, bland dem 39 oppositionsledare och sju presidentkandidater.
Ytterligare omkring 100 000 oppositionella har flytt landet.