Nicaragua bryter med Taiwan

Nicaragua bryter sina diplomatiska förbindelser med Taiwan till förmån för Kina. Beslutet kritiseras av USA.

Nicaraguas utrikesminister Denis Moncada. Arkivbild.

Nicaraguas utrikesminister Denis Moncada. Arkivbild.

Foto: Cia Pak/AP/TT

Nicaragua2021-12-10 01:02

"Folkrepubliken Kina är den enda lagliga regering som representerar hela Kina och Taiwan är en omistlig del av kinesiskt territorium", säger Nicaraguas utrikesminister Denis Moncada i ett uttalande.

Taiwan beklagar beslutet som innebär att endast 14 länder numera erkänner landet som en självständig stat.

"Vi känner uppriktig smärta och sorg över Nicaraguas ensidiga beslut att bryta diplomatiska förbindelser med vårt land", säger Taiwans utrikesdepartement i ett uttalande.

Landets president Tsai Ing-Wen säger att Taiwan inte kommer att böja sig.

– Ju mer framgångsrik Taiwans demokrati är, desto starkare är det internationella stödet och desto större trycket från det auktoritära lägret, säger hon.

Även USA kritiserar beslutet och hävdar att det inte återspeglar det nicaraguanska folkets vilja, då man menar att landets regering inte kommit till makten genom fria val.

– Vi uppmanar alla länder som värdesätter demokratiska institutioner, transparens, rättsstatsprincipen och medborgarnas ekonomiskt välstånd att utöka sitt engagemang med Taiwan, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Förutom regelbundna kinesiska militära styrkeövningar i havet utanför och i luftrummet nära Taiwan har ordkriget om ö-staten trappats upp på senare tid.

Och under senare år har exempelvis Panama, El Salvador och Dominikanska republiken bytt diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om