Oppositionspolitiker inför rätta i Nicaragua

Åklagare i Nicaragua meddelar att man under veckan kommer att dra i gång rättegångar mot 46 personer som frihetsberövades inför landets presidentval i november.

"Frige politiska fångar" står det på en banderoll under en protest mot Nicaraguas president Daniel Ortega i november i fjol.

"Frige politiska fångar" står det på en banderoll under en protest mot Nicaraguas president Daniel Ortega i november i fjol.

Foto: Moises Castillo/AP/TT

Nicaragua2022-02-01 06:33

Många av de frihetsberövade, bland dem sju potentiella utmanare om presidentposten, har suttit fängslade sedan maj eller juni.

President Daniel Ortega ställde upp i valet i princip utan motstånd. Han påstås ha fått 75 procent av rösterna men valet har starkt ifrågasatts och USA, EU och andra länder i väst införde omedelbart därefter sanktioner mot Nicaragua.

39 personer uppges vara fängslade och enligt vittnesmål från släktingar behandlas de illa. Ytterligare sju personer hålls i husarrest.

Enligt advokaten Vilma Núñez, som leder en lokal människorättsorganisation, handlar det om skenrättegångar vars utfall redan på förhand är bestämt.

– Det verkar som att det kommer att vara förutbestämda fällande domar mot oskyldiga människor, säger hon.

– Det här är inte rättegångar. Det är spektakel som regimen använder för att utfärda fällande domar och fortsätta skrämma folket, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!