Bredvid Ortega vid ceremonin som hölls i veckan stod rikets första dam Rosario Murillo, som för andra gången svors in som vicepresident.
– Vi kommer att fortsätta kämpa för att folket får sjuk- och hälsovård, utbildning och bostäder, sade den 76-årige före detta sandinistkommendanten Ortega.
Närvarande vid ceremonin var Kubas och Venezuelas presidenter, samt sändebud från bland andra Kina, Ryssland och Nordkorea.
Flera månader före valet i november fängslades 40 oppositionella i Nicaragua, bland dem sju potentiella utmanare om presidentposten. USA:s president Joe Biden har kallat valet "ett låtsasval som varken var fritt eller rättvist".
USA anklagar också Ortegas regim för att ligga bakom över 300 oppositionspolitikers och demonstranters död sedan 2018. Hundratals människor ska ha fängslats, bland dem aktivister och journalister.
Nya sanktioner
USA:s finansdepartement har infört sanktioner mot sex regeringsföreträdare, bland annat försvarsministern. 116 personer, som borgmästare, åklagare och universitetstjänstemän, ses som är medskyldiga till att ha försvagat demokratin i landet och har belagts med reserestriktioner, meddelade USA:s utrikesminister Antony Blinken tidigare i veckan.
Även landets telekombolag, som anklagas för att ha spridit desinformation under valet, omfattas av de amerikanska sanktionerna.
Samtidigt har EU infört nya sanktioner mot personer i Nicaragua som man anklagar för brott mot mänskliga rättigheter och för att underminera demokratin. Ortegas son och dotter, som båda arbetar som rådgivare åt presidenten, samt högt uppsatta poliser och tjänstemän i valmyndigheten, hör till dem som belagts med sanktioner.
"Fega och grymma"
I sitt tal vid ceremonin tidigare i veckan hånade Ortega sanktionerna som han bland annat kallade för en "prydnad" för chefen för landets valmyndighet, Brenda Rocha. Rocha är en av dem som berörs av sanktionerna.
Sanktionerna är "fega" och "grymma", inte bara mot Nicaragua utan även mot Kuba och Venezuela som blivit utsatta i åratal, och måste upphöra, anser Ortega.