Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har hotat med militärt ingripande efter kuppen den 26 juli då en junta tog makten efter att ha störtat det folkvalda styret. Tidsfristen om ett ingripande löpte ut tidigare i veckan. Men inga militära insatser har genomförts och Nigers militär sitter trotsigt kvar vid makten.
Efter att på torsdagen först ha sagt sig söka en diplomatisk lösning på krisen vände man sent på torsdagskvällen.
– Från dagens möte har (de enskilda ländernas) stabschefer med sig att det finns en överenskommelse att inleda en (militär) insats så fort som möjligt, säger Elfenbenskustens president Alassane Ouattara när han sent på kvällen lämnade Ecowas-mötet i Nigerias huvudstad Abuja.
– Vi är fast övertygade om att återinsätta president (Mohamed) Bazoum, fortsatte han och uppgav att Elfenbenskusten är redo att bidra med en styrka på minst 850 soldater.
Jämför med tidigare kupper
Även Nigeria och Benin ska vara redo att bidra med styrkor och andra länder uppges vara på väg att godkänna sitt deltagande.
Alassane Ouattara jämför kuppen i Niger med situationer i Liberia, Sierra Leone, Gambia och Guinea-Bissau.
– Ecowas kan inte acceptera det som händer nu, säger han.
Ouattaras ord står i stark kontrast med tidigare uttalanden från mötets värd, Nigerias president Bola Tinubu, om att söka en diplomatisk lösning på krisen.
Franskt stöd
Frankrikes utrikesdepartement uppgav i ett uttalande efter mötet att landet "ger sitt fulla stöd till alla slutsatser från de västafrikanska ledare som på torsdagen beslutade att sätta in en beredskapsstyrka för att återinsätta Nigers president Mohamed Bazoum".
Även USA:s utrikesminister Antony Blinken uttryckte på torsdagen sitt stöd för Ecowas ansträngningar i Niger, utan att uttryckligen stödja uppmaningen om ett militärt ingripande.
– Ecowas, en organisation som sammanför västafrikanska länder, spelar en nyckelroll för att tydliggöra nödvändigheten av att återupprätta den konstitutionella ordningen, och vi stöder fullt ut Ecowas ledarskap och arbete med detta, sade Blinken i ett uttalande.
Presidenten ännu inlåst
Att få till förhandlingar med kuppmakarna har hittills visat sig svårt. I tisdags fick planerna på att skicka en gemensam delegation från Ecowas, FN och Afrikanska unionen kalla handen från juntan.
Underhandsuppgifter gör dock gällande att Nigers militärjunta kan vara beredd på samtal.
FN uttrycker samtidigt oro för tillståndet för den 63-årige nigeriske presidenten Mohamed Bazoum, som hållits frihetsberövad sedan kuppen.
Generalsekreterare António Guterres fördömer i ett uttalande de "bedrövliga levnadsförhållanden som president Bazoum och hans familj rapporteras hålls under".