Frankrike förnekar planer i Niger

Den styrande juntan i Niger anklagar Frankrike för att vilja "ingripa militärt" för att återinstallera avsatte presidenten Mohamed Bazoum, vilket den tidigare kolonialmakten förnekar.

"Ner med Frankrike, leve Putin", står det på ett plakat vid en demonstration till stöd för militärjuntan i Niger i söndags.

"Ner med Frankrike, leve Putin", står det på ett plakat vid en demonstration till stöd för militärjuntan i Niger i söndags.

Foto: Sam Mednick/AP/TT

Niger2023-07-31 11:32

Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna säger till den franska tv-kanalen BFM att det inte finns några sådana planer, men också att det vore "möjligt" att återinsätta Bazoum.

– Och det skulle kunna vara nödvändigt, det instabila läget är farligt för Niger och dess grannländer, säger hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron uppges ha varit i kontakt med Bazoum flera gånger efter kuppen i onsdags och lovade på söndagen "omedelbara åtgärder" om franska medborgare eller intressen angrips i Niger.

Frankrike har omkring 1 500 soldater på plats i det västafrikanska landet, som är en av dess sista allierade i Sahel-regionen, efter att franska trupper tvingades lämna grannlandet Mali tidigare i år.

Efter Mali och Burkina Faso har Niger blivit det tredje landet i regionen som har problem med angrepp kopplade till terroristorganisationerna IS och Al-Qaeda.

Medan västvärlden och Västafrikas samarbetsorgan Ecowas fördömt kuppen har flera demonstrationer för den nya militärjuntan hållits i landet. De demonstrerande hävdar att Frankrike inte lyckats skydda dem från IS och Al-Qaeda och att Ryssland vore en bättre allierad makt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!