Silhuetterna rör sig sakta över det platta ökenlandskapet i norra Niger. Människorna går på rad: de starkaste längst fram, de svagaste där bak. En efter en blir de tydliga genom det skälvande flimmer som ligger som ett lock över den heta, röda sanden.
Närmare 5 000 människor är samlade i ett litet, vindpinat hörn av Sahara – malier, guineaner, ivorianer, men även syrier och bangladeshier. Varje vecka fastnar hundratals papperslösa migranter som kastats ut från Algeriet i Assamaka, det första samhället på den nigeriska sidan gränsen, skriver nyhetsbyrån AFP.
Alla har de samma mål: att nå Afrikas nordkust och därifrån ta sig vidare till Europa. Men i Algeriet tar drömmen slut för många, på grund av landets stränga migrationspolitik. I stället tvingas de vandra söderut, 1,5 mil till fots genom brännhet öken. I Assamaka är vattentankarna så gott som tomma och matransonerna otillräckliga. När kvicksilvret stiger upp emot 48 grader hukar tusentals människor under presenningar för att undkomma den obarmhärtiga solen.
Skabb och infekterade sår
Det transitcenter som drivs av FN:s migrationsorgan IOM klarar bara av att hantera runt en tredjedel av de anländande, enligt AFP.
Bristen på mat, vatten och sjukvård leder till upplopp och våldsamma konflikter i IOM:s taggtrådsinhägnade anläggning. Många är sjuka, lider av skabb eller infekterade sår. Alla är hungriga.
– Ser du det här? Skulle du äta det? Vi blir sjuka av det här, säger en man och håller upp en klump med klibbigt, flugangripet ris.
Antalet migranter som fastnar i Niger har ökat sedan årets start, enligt Läkare utan gränser. För varje dag som går blir situationen allt svårare.
– Vi är alla traumatiserade. Folk kan inte längre kontrollera sig, de håller på att bli galna, säger Aboubacar Cherif Cisse från Sierra Leone till AFP.
Utökat samarbete
Ett tiotal mil söderut, i den tidigare lugna gruvstaden Arlit, ökar prostitutionen lavinartat till följd av tillströmningen av migranter. Unga kvinnor, många från Nigeria, säljer sina kroppar i utbyte mot pengar. Även här ringlar köerna vid IOM:s hjälpcenter långa. I fjol steg antalet migranter som sökte hjälp av FN-organet i Niger med 35 procent, enligt ett pressmeddelande från IOM.
IOM:s arbete i regionen finansieras huvudsakligen av EU, i syfte att stoppa flödet av migranter till Europa.
"Tillsammans ska vi göra allt vi kan för att rädda migranters liv och förhindra övergrepp mot deras rättigheter", sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i samband med att EU och Niger i fjol meddelade utökat samarbete.