Utvisad fransk ambassadör stannar kvar i Niger

Frankrikes ambassadör i militärkuppens Niger befann sig fortfarande i i huvudstaden Niamey på måndagen trots att landets junta krävt att det franska sändebudet måste lämna landet.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll ett årligt återkommande tal om fransk utrikespolitik på måndagen.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll ett årligt återkommande tal om fransk utrikespolitik på måndagen.

Foto: Teresa Suarez/Pool via AP/TT

Niger2023-08-28 19:53

Beskedet om ambassadören Sylvain Ittes närvaro i landet kom från den franske presidenten Emmanuel Macron i ett årligt återkommande linjetal om fransk utrikespolitik.

– Jag applåderar era kolleger som lyssnar till talet på plats, sade Macron i en hänvisning till ambassadören Ittes. Macron konstaterade också att läget för franska diplomater är särskilt svårt i just Niger och i Sudan.

Macron riktade också en tydlig varning till Nigers militärjunta i måndagens tal:

– Vår inställning är tydlig: vi erkänner inte kuppmakare.

Kuppledarna i Niger gav den franske ambassadören 48 timmar på sig att lämna landet. Anledningen sades vara att det franska sändebudet "vägrat" infinna sig till ett möte med ministern, samt "andra handlingar av Frankrike som står i motsättning till Nigers intressen".

Trycket på militärjuntan, som avsatte president Mohamed Bazoum i slutet av juli, har ökat sedan den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas varnat för en militär insats för att återinrätta presidentskapet. På måndagen beordrade ledaren Abdourahamane Tiani landets militär till högsta beredskap.

Tiani har även vädjat till grannländerna Mali och Burkina Faso om militärt stöd vid en eventuell militär insats. De båda länderna styrs också av militärjuntor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!