Drönare anföll fest – 85 döda

Byborna hade en stor religiös fest. Då slog militära drönare till. Arméns misstag krävde 85 liv, meddelar det nigerianska räddningsverket Nema.

Tragedin inträffade i delstaten Kaduna. Arkivbild.

Tragedin inträffade i delstaten Kaduna. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Nigeria2023-12-05 08:50

– Jag var inomhus när första bomben kom, berättar vittnet Idris Dahiru för nyhetsbyrån AFP.

– När vi rusade dit för att hjälpa offren kom en bomb till.

Hans släkt drabbades mycket hårt.

– Min moster, min svägerska och hennes sex barn, och fyra av mina bröders fruar finns bland de döda. Hela min storebrors familj dödades, förutom en nyfödd son som klarade sig.

Attackdrönarna var enligt armén på jakt efter en milisgrupp i området, norr om huvudstaden Abuja. Men av någon anledning missuppfattades det religiösa högtidsfirandet maulud i Igabi-distriktet i delstaten Kaduna, och drönarna gick till anfall.

Hittills har minst 85 döda hittats enligt Nemas Facebooksida, där det också konstateras att det finns många barn och äldre bland offren. Utöver det behandlas nästan lika många skadade.

Nema påpekar att på grund av stor upprördhet i området efter tragedin har personal haft svårt att göra besök. Närmare information om vad som hänt har därför försenats, men nyheten väcker förstämning i hela landet.

Presidenten Bola Tinubu "ser händelsen som väldigt olycklig, upprörande och smärtsam, och uttrycker indignation och sorg", meddelar landets ledning.

Tragedin inträffade i Igabi i Nigeria.
Tragedin inträffade i Igabi i Nigeria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!