Fredspristagarens stol stod tom i Oslo

Nobels fredspris överlämnades symboliskt till Narges Mohammadi med motiveringen att hon strider för en ljusare framtid för Irans kvinnor. Men hennes stol stod tom vid ceremonin i Oslos rådhus. Mohammadi är inlåst i det ökända Evinfängelset i Teheran och hennes två barn mottog priset.

En tom stol och ett foto representerade fredspristagaren Narges Mohammadi, som sitter fängslad i Teheran.

En tom stol och ett foto representerade fredspristagaren Narges Mohammadi, som sitter fängslad i Teheran.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Nobel2023-12-10 14:04

Nobelceremonin i Oslo på söndagen var mättad av allvar och saknad. Nobelpristagaren Narges Mohammadis porträtt hängde bakom den tomma stolen, hennes blick skådade ut över kungligheter, dignitärer och människorättsaktivister som hoppas att ett nytt kapitel snart skrivs i Irans historia.

– Genom att koncentrera sig på kvinnors rättigheter har Narges Mohammadi lyft fram den universella rättigheten till jämlikhet, sade norska nobelkommitténs Berit Reiss-Andersen.

Hon berättade att Mohammadi själv lyckats förmedla vilken bild som skulle representera henne vid ceremonin. En bild där hon var färggrant klädd, där hon såg glad ut och där hennes hår syntes. Och att hennes blick skulle möta dem som var närvarande.

Fortsätter kampen

Hon har motsatt sig förtryck mot kvinnor, tvånget att bära slöja och statens våldsamma och repressiva metoder. För detta har Mohammadi fått ett fängelsestraff på tio år och 153 piskrapp.

"Jag vill uttrycka min tacksamhet till (norska nobelkommittén) för att ge priset till den viktiga rörelsen 'Kvinnor, liv, frihet' och till en kvinna, en människorättsaktivist och en försvarare av demokrati, som är fängslad", sade Mohammadi i ett tal som lästes upp av hennes två barn Kiana och Ali Rahmani – som hon själv inte träffat på åtta år.

"Det iranska folket kommer utan tvekan att fortsätta sin kamp".

I sitt tacktal återkom Mohammadi till betydelsen att omvärlden fortsätter påtryckningar på regimen i Teheran. Hennes ord lade sig tungt över en knäpptyst församling i den stilla rådhussalen, försiktigt smyckad med blomstergirlanger.

Använder ickevåld

"Irans folk har konsekvent betonat ickevåldsprotester och civilt motstånd i försöken att nå mål som demokrati, frihet och jämlikhet... Världen bevittnar hur regeringen obevekligt och hänsynslöst motsätter sig detta genom förtryck, massakrer, avrättningar, och fängelsestraff", fortsatte Mohammadi sitt brev.

Inför tacktalet hade artisten Mahsa Vahdat då sjungit det traditionella kurdiska stycket "Tindrande hopp", och flera av dem som kunde texten grät. Bredvid Mohammadis tomma stol satt de två barnen och hennes man Taghi Rahmani som lever i exil.

Ingen av de tre av hennes närmaste vet när de får vara med fredspristagaren Narges Mohammadi nästa gång.

Fredspristagaren Narges Mohammadis två barn Kiana och Ali Rahmani tog emot medaljen och diplomet i Oslo under söndagen.
Fredspristagaren Narges Mohammadis två barn Kiana och Ali Rahmani tog emot medaljen och diplomet i Oslo under söndagen.
Fakta: Narges Mohammadi

Narges Mohammadi, född 1972 i Zanjan, Iran, är en iransk människorättsaktivist av kurdiskt ursprung.

Hon utbildade sig till fysiker på Imam Khomeini International University och var verksam som ingenjör tills hon på grund av sin aktivism avskedades av politiska skäl 2010.

Under studietiden träffade hon sin blivande make Taghi Rahmani, journalist, författare och människorättsaktivist. Paret har två barn.

Narges Mohammadi är aktiv i den iranska organisationen Defenders of Human Rights Center som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Hon är också en av grundarna till Iranian National Peace Council, som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran.

För sin kamp för demokrati och kvinnors rättigheter, och mot att hålla politiska fångar i förvar utan rättegång, har Narges Mohammadi dömts till mångåriga fängelsestraff och reseförbud. Hon sitter för närvarande fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran, där fångarna enligt bland annat Amnesty International regelmässigt utsätts för tortyr, långvarig isolering, misshandel och förvägras sjukvård. Ofta fängslas människor i Evin efter korta, summariska rättegångar där de åtalade nekas advokat.

Narges Mohammadi har under åren mottagit flera prestigefulla priser för sin kamp för mänskliga rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!