Hon har utsetts till årets person av tidskriften Time, varit mediebolaget CNN:s byråchef i Jakarta och bevakat en rad konflikter innan hon var med och startade nyhetssajten Rappler 2012. I intervjuer har 58-åringen berättat att hon tidigare har blivit beskjuten och hotad i samband med sitt jobb – men aldrig upplevt den typen av påhopp som har varit hennes verklighet de senaste åren.
Det började några månader efter det att Rodrigo Duterte blev Filippinernas president 2016. Rappler har haft en kritisk blick riktad mot Dutertes så kallade krig mot droger som lett till att tusentals personer med verkliga eller påstådda kopplingar till droghandel har dödats. Dutertes auktoritära styre har kritiserats internationellt.
Många hot
Rappler publicerade chockerande bilder från offensiven och ifrågasatte dess legalitet. För Ressa – i egenskap av chef för Rappler – kom rapporteringen att leda till hot på nätet. I slutet av 2016 var det så illa att hon enligt egen utsago kunde få upp till 90 hotfulla meddelanden på en timme.
Ressa och Rappler har ställts inför flera brottsanklagelser och utredningar. Sajten har fått kämpa för sin överlevnad sedan Dutertes regering anklagat den för att bryta mot ett förbud mot utländskt ägande av medier såväl som för förtal och skatteflykt.
Duterte har också anklagat Rappler för att sprida "fake news" men regeringen hävdar bestämt att den inte har något finger med i de rättsprocesser som Ressa har varit inblandad i – något som dock tillbakavisas av pressfrihetsaktivister. Själv har hon avvisat anklagelserna som politiskt motiverade och framhållit att det bästa svaret är att fortsätta rapportera och vägra låta sig tystas.
– Vi måste skydda fakta, säger hon till nyhetsbyrån AP.
– Om du inte har fakta, så har du inte heller sanningen. Och har du inte sanningen, så kan du inte ha tillit. Utan dessa tre är demokratin – såsom vi känner den – död.
Trots hot och svåra arbetsförhållanden dröjde det till 2019 innan Ressa greps. Först för anklagelser om förtal och knappt två månader senare för anklagelser om att Rappler trotsade förbudet mot utländskt ägande av medier.
"Rädd och arg"
I juni förra året dömdes hon för nätförtal på grund av en artikel som Rappler publicerade om en mäktig affärsman. Just nu är hon släppt mot borgen i väntan på att överklaga.
– Det är ingen lätt tid att vara journalist, men vårt uppdrag är viktigare nu än någonsin tidigare, sade hon på en digital presskonferens före domen.
På TT:s fråga om hon någonsin är rädd svarade Ressa:
– Det är en blandning av känslor. Det är klart att jag är rädd, men jag är också arg. Jag har inte gjort något fel, jag har bara gjort mitt jobb.