Linde: De har betalat ett högt pris

Journalisterna på ryska Novaja Gazeta har fått betala ett högt pris, påminner utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till att Nobels fredspris i år går bland annat till en av tidningens journalister, Dmitrij Muratov.

Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett annat tillfälle.

Utrikesminister Ann Linde (S) vid ett annat tillfälle.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nobels fredspris2021-10-08 12:07

– Muratov är chefredaktör för Novaja Gazeta och den tidningsredaktionen har jag besökt i Moskva några gånger. Deras journalister har fått betala ett högt pris, bland annat har flera fått betala med sitt liv, säger Ann Linde vid en pressträff på utrikesdepartementet.

– Den mest kända är Anna Politkovskaja. Jag var faktiskt inne i hennes rum för att visa respekt för det modiga arbete som journalister gör.

– På Filippinerna har man länge haft en svår situation för journalister att få fram korrekta nyheter och inte fake news.

– Det här fredspriset kommer att sätta ljuset på situationen för enskilda journalister, men också för yttrandefrihet i stort och det tycker jag är väldigt positivt.

I samband med att FN:s generalförsamling sammanträdde i New York för några veckor sedan anordnade Sverige ett stort seminarium tillsammans med Reportrar utan gränser. Flera journalister var med via videolänk, bland annat den filippinska fredspristagaren.

– Då var det en journalist från Filippinerna som hade ett sådant otroligt brandtal som gjorde att alla ställde sig upp och applåderade - och det var hon, säger Ann Linde om Maria Ressa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!