Medier: Ukrainsk militär bakom gassprängning

En ukrainsk militär var samordnare för sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i fjol. Det uppger mediebolagen Washington Post och Der Spiegel.

Flygbild från svenska kustbevakningen den 27 september 2022.

Flygbild från svenska kustbevakningen den 27 september 2022.

Foto: Kustbevakningen via AP/TT

Nord Stream2023-11-11 22:23

Mannen ska ha lett en grupp på sex personer som deltog i sabotaget genom att bland annat hyra segelbåtar för att nå området i Östersjön.

Den ansedda amerikanska tidningen Washington Post och den tyska tidskriften der Spiegel har tillsammans granskat sabotagen av gasledningarna; i en gemensam publicering namnger de en 48-årig ukrainsk soldat från landets specialstyrkor som samordnare.

Båtar och dykarutrustning

Han var den som koordinerade insatsen, uppger källor i Ukraina och i flera andra länder i Europa med insyn i sprängningarna till de båda mediebolagen.

Gruppen hyrde båtar och dykarutrustning i falska namn för att kunna placera sprängämnen vid ledningarna som transporterar gas från Ryssland till Europa. Tre av fyra ledningar läckte efter sprängningarna.

Den utpekade mannen planerade inte insatsen och agerade inte på egen hand, utan fick order från högre ort, skriver Washington Post. Mannen förnekar inblandning genom sin advokat, som säger att alla spekulationer om medverkan kommer från rysk propaganda.

Spridda misstankar har riktats mot Ryssland, mot Ukraina och även mot USA för att ha legat bakom sabotaget.

Zelenskyj hölls ovetande

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har konsekvent förnekat ukrainsk inblandning i sprängningarna. Washington Post skriver att presidenten medvetet hölls utanför planeringen.

Medier har tidigare rapporterat att en tysk segelbåt legat förtöjd i Blekinge tolv dagar före explosionen, och att spår av sprängämnen hittats ombord av tyska utredare.

Den av mediebolagen namngivne personen står för närvarande inför rätta i Kiev, anklagad för att ha missbrukat sina befogenheter när han försökte få en rysk pilot att desertera. Den anklagade hävdar att rättegången är en vedergällning för att han har kritiserat president Zelenskyj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!