Fler döda i "århundradets snöstorm"

Den enorma vinterstorm som rasat i Nordamerika under de senaste dagarna har krävt omkring 50 människors liv. Värst drabbad är delstaten New York med 27 bekräftade dödsfall. Och fler befaras.

Ett av de hårdast drabbade områdena är runt staden Buffalo i delstaten New York där räddningstjänsten inte har kunnat nå nödställda.

Ett av de hårdast drabbade områdena är runt staden Buffalo i delstaten New York där räddningstjänsten inte har kunnat nå nödställda.

Foto: WKBW/AP/TT

Nordamerika2022-12-26 01:20

Omkring 50 personer i nio delstater har omkommit i vad som kallas för "århundradets snöstorm". Staden Buffalo med omnejd i delstaten New York sticker ut som värst drabbad med 27 bekräftade dödsfall.

Myndigheterna beskriver väderförhållandena som brutala med enorma snömängder och dålig sikt som försvårar räddningsarbetet. De som har omkommit har hittats i bilar, hem och snödrivor. Några har dött medan de skottat snö och andra när räddningstjänsten inte kunnat nå fram i tid till akut sjuka.

– Det är en fruktansvärd situation där vi bara kan se något slags ljus i slutet av tunneln. Men det här är inte över än, säger Mark Poloncarz, fullmäktiges ordförande i Erie County där staden Buffalo ligger.

Som en krigszon

Delstatens guvernör Kathy Hochul, som själv är från Buffalo, beskriver området i och omkring staden som en krigszon.

– Det är säkerligen århundradets snöstorm, säger hon.

Guvernören har kallat in 200 personer ur nationalgardet som, tillsammans med räddningstjänsten, räddat hundratals människor i snötäckta bilar och i bostäder utan el. Men myndigheterna säger att fler människor sitter instängda.

President Joe Biden säger att hans tankar går till offrens familjer, och har erbjudit federal hjälp till de hårdast drabbade delstaterna.

Minus 48 grader

Stormrelaterade dödsfall rapporteras från hela landet, bland annat i trafikolyckor på glashala vägar men också personer som frusit ihjäl i rekordkylan. Temperaturer så låga som 48 grader Celsius har uppmätts under vinterstormen.

Även i Kanada har stormen skördat människoliv. Fyra personer dog när en buss voltade på en isig väg nära staden i Merritt i provinsen British Columbia.

Som mest har 1,7 miljoner hushåll i USA ha varit utan el. Den siffran har minskat betydligt, men fortfarande är omkring 50 000 hushåll utan ström på östkusten. Även hundratusentals hushåll i Kanada har drabbats av strömavbrott under julhelgen.

Mängder av inställda flyg

Över 17 000 flygavgångar har ställts in sedan i onsdags, rapporterar CNBC och tiotusentals passagerare har varit strandsatta på flygplatser över julhelgen. Men den amerikanske transportministern Pete Buttigieg säger att "de mest extrema störningarna ligger bakom oss".

Ovädret dröjer sig emellertid kvar ett tag till, varnar USA:s vädermyndighet NWS.

"Stora delar av östra USA kommer fortsatt ha sträng kyla under måndagen innan läget börjar mildras på tisdagen", skriver myndigheten i sin senaste prognos.

Tiotusentals resenärer har drabbats av inställda flyg under julhelgen. På bilden flygplatsen LAX i Los Angeles, USA.
Tiotusentals resenärer har drabbats av inställda flyg under julhelgen. På bilden flygplatsen LAX i Los Angeles, USA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!