Bekräftat: Möte mellan Putin och Kim Jong-Un

Efter spekulationer bekräftar nu Ryssland att Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska besöka landet för ett möte med president Putin under de kommande dagarna. USA beskriver det som att Putin "vädjar om hjälp".

Kim Jong-Un och Putin kan komma att mötas redan på tisdag. Arkivbild.

Kim Jong-Un och Putin kan komma att mötas redan på tisdag. Arkivbild.

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkorea2023-09-11 10:41

Besöket, som sker på inbjudan av den ryske presidenten, bekräftas även av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Kreml och Pyongyang har tidigare inte velat bekräfta mötet.

I söndags uppges Kim Jong-Un ha klivit på sitt bepansrade tåg och lämnat Pyongyang för att möta president Putin i Ryssland, enligt KCNA.

Vapen väntas på agendan

En röd matta rapporteras ha rullats ut i den rysk-nordkoreanska gränsstaden Chasan, skriver sydkoreanska tidningen Korea Herald.

De båda ledarna väntas diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen för att använda i kriget mot Ukraina, uppger källor till The New York Times.

Enligt tidningens källor vill Putin att Kim Jong-Un skickar artillerigranater och pansarvärnsrobotar till Ryssland, och att Nordkorea i utbyte får avancerad teknik för satelliter och atomubåtar. Kim Jong-Un uppges också vilja ha matstöd till sitt utarmade land.

"Ber om hjälp"

Från amerikanskt håll beskrivs det som att en desperat Putin vädjar om hjälp, rapporterar AFP.

– Att behöva resa över längden av hans land för att träffa en internationell paria för att be om stöd i ett krig som han väntade sig vinna under den första månaden, skulle jag beteckna som att han vädjar om hjälp, säger Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Det var i förra veckan som amerikansk underrättelsetjänst fick uppgifter om att de två ledarna planerade att mötas för ett samarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!