Experter om Kims nya ubÄt: Arv frÄn Sovjet

Nordkorea sÀger sig ha byggt en ubÄt med kapacitet att bÀra kÀrnvapen. Om det stÀmmer kan det öka hotet mot omvÀrlden. Men vÀstliga experter Àr inte övertygade.

Kim Jong-Un, tvÄa frÄn vÀnster, inspekterar den nya ubÄten. Fotot uppges vara taget i onsdags, men kommer frÄn diktaturens hÄrt styrda medier.

Kim Jong-Un, tvÄa frÄn vÀnster, inspekterar den nya ubÄten. Fotot uppges vara taget i onsdags, men kommer frÄn diktaturens hÄrt styrda medier.

Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT

Nordkorea2023-09-08 04:27

Enligt Nordkoreas hÄrt hÄllna statliga medier hölls en ceremoni nÀr ubÄten presenterades i veckan.

Diktatorn Kim Jong-Un var pÄ plats och bÄten, döpt till "HjÀlten Kim Kun-Ok", ska enligt rapporterna i statliga medier innebÀra en förstÀrkning och ett nytt kapitel i utvecklingen av landets flotta.

FrÄn sydkoreanskt hÄll stÀller man sig skeptisk till att ubÄten kommer att fungera som Nordkorea pÄstÄr, och hÀvdar att den sannolikt inte Àr redo för operativ tjÀnst. Kim Jong-Un inspekterade ett ubÄtsprojekt 2019, och detta ser ut att vara samma ubÄt som dÄ.

Planerar toppmöte

Analytikern Ankit Panda frÄn fredsinstitutet Carnegie i Washington, beskriver konstruktionen som förÄldrad.

– Den Ă€r kraftigt modifierad, men bygger pĂ„ Sovjetteknologi frĂ„n 1950-talet och kommer dĂ€rför ofrĂ„nkomligen att ha begrĂ€nsningar, sĂ€ger han till AP.

Den nordkoreanske diktatorn har under de senaste veckorna understrukit behovet av att stÀrka landets flotta, vilket enligt vissa analytiker kan bero pÄ en önskan att utvidga det militÀra samarbetet med Ryssland. Han rapporteras planera ett toppmöte med Rysslands Vladimir Putin i Vladivostok inom kort.

UbÄten bedöms ha tio avfyrningstuber enligt Bloomberg, som hÀnvisar till fackpublikationen Naval News, och Àr en modern version av en sovjetisk ubÄt i Romeo-klassen.

Vill ha atomdrift

Det vore i sÄ fall en uppgradering frÄn den enda motsvarande ubÄt Nordkorea hittills konstaterats ha. Den har bara kapacitet för en robot i taget, och har beskrivits som en testfarkost.

Enligt en rapport frÄn Sydkoreas försvarsdepartement har Nordkorea en av vÀrldens största ubÄtsflottor, men de flesta av ubÄtarna Àr smÄ och har sÄ dÄliga prestanda att de bara kan anvÀndas till mindre uppdrag, nÀra landets egen kust.

Förutom kĂ€rnvapen efterstrĂ€var Kim atomdrift för ubĂ„tarna, vilket skulle innebĂ€ra att de kan röra sig mer fritt över vĂ€rldshaven. Men den tekniken behöver han i sĂ„ fall fĂ„ hjĂ€lp med utifrĂ„n – frĂ„n exempelvis Ryssland.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!