Första flyget från Nordkorea på 3 år – inställt

Det skulle vara en symbolisk nyöppning av Nordkorea, den första flighten till utlandet på över tre år. Men måndagens plan från Pyongyang till Peking uteblev.

Arkivbild på ett plan från Air Koryo på Pyongyangs flygplats i Nordkorea.

Arkivbild på ett plan från Air Koryo på Pyongyangs flygplats i Nordkorea.

Foto: Wong Maye-E/AP/TT

Nordkorea2023-08-21 10:14

Medier och nyfikna hade samlats på den kinesiska huvudstadens storflygplats BCIA för att ta emot Air Koryos flight JS151 från Pyongyang. Många ville se det isolerade Nordkoreas första internationella flygresenärer sedan början av 2020. Men den planerade landningstiden 09:50 på morgonen kom och gick.

Först två timmar senare blinkade flygplatstavlorna till med en uppdatering: "Inställt". Någon förklaring från Nordkoreas statliga flygbolag Air Koryo kom inte omedelbart.

Nordkorea stängde gränserna tidigt i pandemin, och förnekade länge att covid-19 överhuvudtaget förekom i landet. Även landgränserna mot Kina och Ryssland är fortfarande stängda för vanliga resenärer, men ett visst mått av handel tros numera tillåtas.

Och specialresor har börjat förekomma. I förra veckan släppte Pyongyang-regimen i väg en idrottstrupp till en taekwondo-tävling i Kazakstan. Enligt sydkoreanska medier tilläts de korsa kinesiska gränsen landvägen, och kunde sedan därifrån flyga till mästerskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!