Kim: Lyft sanktioner på sprit och kostymer

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har ett krav för att återuppta nedrustningssamtalen med USA: Lyft sanktionerna. Nordkorea behöver bränsle och ris – och lyxvaror.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en veterankonferens i huvudstaden Pyongyang den 29 juli.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en veterankonferens i huvudstaden Pyongyang den 29 juli.

Foto: KCNA/AP/TT

Nordkorea2021-08-03 07:52

Enligt ett uttalande från sydkoreanska parlamentariker, som kommer efter nya samtal mellan Nord och Syd, kräver Kim att de internationella sanktionerna mot Nordkoreas metallexport samt import på bränsle och andra förnödenheter lyfts.

Kim kräver också ett stopp på sanktionerna för import på lyxvaror till Nordkorea. Enligt uttalandet från Sydkorea vill den nordkoreanske ledaren kunna importera bland annat starksprit och kostymer.

– Jag frågade vilka förnödenheter de helst vill ha och de sa att förstklassig sprit och kostymer var inkluderade, inte bara för Kim Jong-Uns egen konsumtion utan för att dela ut bland Pyongyangs elit, säger parlamentarikern Ha Tae-Keung.

Den frostiga relationen mellan Nord- och Sydkorea har tinat något sedan den officiella direktlinjen länderna emellan återupptogs i förra veckan efter över ett år i dvala. Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In uppges båda nu vilja förbättra relationen.

I juli varnade FN:s livsmedelsprogram FAO för att svår matbrist hotar det slutna Nordkorea. Diktaturen har länge kämpat med att producera tillräckligt mycket mat och pandemin, som resulterade i stängda gränser mot Pyongyangs ekonomiska livlina Kina, har i kombination med kraftiga oväder förvärrat läget i landet. Enligt det sydkoreanska uttalandet uppger sig Nordkorea – utöver bränsle och kostymer – vara i behov av runt en miljon ton ris.

Nordkoreansk statlig media har inte rapporterat om samtalen och kraven på slopade sanktioner.

Fakta: Det slutna Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–1953, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter kommer också om att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!