Nordkorea: Utländsk nödhjälp "förgiftat godis"

Att göra sig beroende av utländskt bistånd för att avhjälpa livsmedelsbristen är som att tacka ja till förgiftat godis, hävdar statlig nordkoreansk media. Samtidigt kommer uppgifter om att allt fler nordkoreaner dör av svält.

Risodlare planterar grödor i närheten av Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2021.

Risodlare planterar grödor i närheten av Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2021.

Foto: Jon Chol Jin/AP/TT

Nordkorea2023-02-22 20:50

I en ledare i propagandatidningen Rodong Sinmun, som vanligen öser superlativ över landets auktoritära styre, uppmanas nordkoreanerna till ekonomiskt oberoende och varnas för att ta emot nödhjälp från "imperialister". Enligt tidningen använder givarländer bistånd som en "fälla för att plundra och underordna sig" mottagarländerna och lägga sig i interna angelägenheter.

"Det är ett misstag att försöka lyfta ekonomin genom att acceptera och äta detta förgiftade godis", lyder ledaren i den statsledda tidningen enligt The Guardian.

Det slutna Nordkorea har de senaste åren lidit allt större brist på livsmedel. Krisen har spätts på av naturkatastrofer, internationella sanktioner och en skarp nedgång i handeln med Kina på grund av stängda gränser och nedstängningar under covidpandemin. Sedan 2021 tros de nordkoreanska skördarna ha minskat drastiskt på grund av bland annat kraftiga sommarregn.

De flesta FN-organ och västerländska hjälporganisationer har lämnat Nordkorea. Sydkoreanska myndigheter konstaterade på tisdagen att nordkoreanska dödsfall orsakade av svält tycks öka. Enligt nyhetsbyrån Yonhaps källor har runt 700 interner i nordkoreanska fängelser avlidit till följd av svält och sjukdomar de senaste två åren.

I fjol beräknade FN:s livsmedelsprogram WFP att 10,7 miljoner nordkoreaner – över hälften av landets befolkning – lider av undernäring och är i behov av humanitär hjälp. Experter tror att antalet nödställda har ökat sedan dess.

Fakta: Det slutna Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–1953, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält. Oberoende press existerar inte, utländsk tv och radio är förbjuden och tillgången till internet och internationella telefonsamtal strypt.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter kommer också om att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Totalt lever omkring 25,9 miljoner människor i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!