Samtalen på Soria Moria-hotellet utanför Oslo har förts bakom stängda dörrar och inte mycket ur innehållet har kommit ut. Men chefen för talibandelegationen, utrikesminister Amir Khan Muttaqi, var på måndagen nöjd.
– Att Norge gav oss den här möjligheten är en prestation i sig, säger han och fortsätter:
– Vi är övertygade om att efter dessa möten kommer vi att få stöd för Afghanistan vad gäller humanitära, hälso- och utbildningsområden.
Sedan talibanernas maktövertagande i augusti har det internationella stödet, som uppgick till cirka 80 procent av statsbudgeten, stoppats och USA har frusit tillgångar för 9,5 miljarder dollar hos den afghanska centralbanken. Arbetslösheten är skyhög.
För att hjälpa Afghanistan vill väst ha garantier för att mänskliga rättigheter respekteras av talibanstyret.
Flera aktivister och afghaner som lever utomlands har kritiserat att Norge står värd för mötet, och protester har hållits. Aktivisten Wahida Amiri i Kabul är "besviken för att ett land som Norge organiserar mötet och sitter och gör överenskommelser med terrorister", berättar hon för AFP.
Taliban polisanmäld
En av de talibaner som ingår i delegationen som nu befinner sig i Norge har polisanmälts. Det rör sig om Anas Haqqani – som ingår i det brutala Haqqani-nätverket.
Det är den norsk-afghanske medieexperten Zahir Athari som har polisanmält Anas Haqqani.
– Vi har polisanmält honom för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Han och nätverket har stått bakom de mest dödliga angreppen mot civilbefolkningen i Afghanistan sedan 2001, säger Athari.
Norges rikskriminalpolis Kripos har tagit emot anmälan, bekräftar åklagare Marit Formo.
– Kripos har registrerat den på vanligt sätt. Ärendet kommer att behandlas där, säger Formo till NRK.
Hon vill inte ge ytterligare kommentarer kring anmälan.
Statsministern visste inte
Att Anas Haqqani ingår i den omstridda talibandelegationen är särskilt känsligt bland norrmännen. Haqqani-nätverket låg bakom terrorattacken mot Hotel Serena i Afghanistans huvudstad Kabul 2008 då den norske journalisten Carsten Thomassen dödades.
Norges nuvarande statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var på samma hotell i Kabul när den dödliga attacken ägde rum. Han var då Norges utrikesminister.
Nu säger Gahr Støre till tidningen Dagbladet att han inte visste att Anas Haqqani ingick i delegationen förrän han läste det i medierna.
– Namnen på några av dem i delegationen läste jag i medierna när de kom till Norge, sade Gahr Støre till tidningen på söndagskvällen i New York, där han för närvarande befinner sig.
Efterlyst av FBI
Det brutala nätverket leds av Anas Haqqanis äldre bror Sirajuddin Haqqani som nu är "inrikesminister" i talibanstyret.
Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. USA erbjuder motsvarande över 40 miljoner svenska kronor för information som kan leda till hans gripande.
Det är den norska regeringen som tagit initiativ till talibanernas omstridda besök i Norge. Det är talibanstyrets första resa till väst sedan maktövertagandet i somras.
Svenska utrikesministern Ann Linde (S) anser att vissa kontakter är nödvändiga att ha med talibanerna.
– Norge bestämmer själv vem man pratar med och hur. Vissa kontakter behöver man naturligtvis ha med talibanerna för att få in humanitärt bistånd och så vidare. Men det är väldigt viktigt att de inte ser det som en legitimering.
Syftet med Norges möte med talibanerna är att diskutera situationen i landet, som enligt FN står inför en humanitär katastrof. FN uppskattar att över halva befolkningen, runt 23 miljoner människor, hotas av svält.