Dådet i Kongsberg: Detta har hänt

Fem personer har dödats i en pilbågsattack i norska Kongsberg. 37-årige Espen Andersen Bråthen har gripits och häktats. Detta är känt om händelseförloppet.

Polisen undersöker Kongsberg centrum efter pilbågsattacken. Arkivbild.

Polisen undersöker Kongsberg centrum efter pilbågsattacken. Arkivbild.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norge2021-10-16 18:53

Klockan 18.13 på onsdagen: Polisen får ett larm om att en man skjuter mot folk med en pilbåge vid en mataffär i Kongsberg.

18.18: Polisen hamnar i en första kontakt med den misstänkte gärningsmannen, som skjuter pilar mot polisen, som tappar kontakt med mannen. Först efter denna kontakt misstänker polisen att mannen dödade flera, om inte alla, offer.

18.28: Polisen går ut med en varning till allmänheten om att en man med pilbåge har setts och även skjutit människor med bågen. "Allmänheten ombeds hålla sig inomhus. Polisen har inte kontroll över personen", skriver polisdistriktet Sør-øst på Twitter.

18.47: Espen Andersen Bråthen grips och förs till häktet i Drammen, fyra mil från Kongsberg.

19.24: Polisdistriktet Sør-øst meddelar via Twitter att mannen är gripen och att de ser händelsen som "allvarlig".

20.30: Polisen bekräftar att ett antal personer har avlidit och att ytterligare flera har skadats. Sjukhus i Drammen och Oslo har gått upp i beredskap och Kongsbergs kommun har upprättat en krisstab.

21.37: Norges högsta polisledning meddelar att de har gett tillfälliga order till all polis i landet om att bära vapen.

22.00: Den lokale polischefen Øyvind Aas säger på en presskonferens att det är naturligt att behandla händelsen som en terrorhandling.

23.15: Aas säger på en ny presskonferens att ytterligare en person konstaterats avliden, dödssiffran är därmed fem personer.

01.55 på torsdagen: Polisen säger att den gripne är en 37-årig dansk medborgare. Senare under natten säger mannens försvarare till flera norska medier att mannen samarbetar med polisen och förklarar händelsen i detalj under förhör.

10.00: Under torsdagsmorgonen offentliggörs att de döda är fyra kvinnor och en man.

Mannen var 75 år, och kvinnorna var 52, 56, 75 och 78 år.

Ytterligare tre personer har vårdats på sjukhus för skador efter attacken, samtliga har skrivits ut.

Espen Andersen Bråthen är tidigare känd för polisen, första gången var 2015.

Polis sade på en presskonferens på lördagen att en trolig orsak till dåden var psykisk sjukdom, och att han beskrivits som en enstöring.

Uppgifter om att mannen konverterat till islam och radikaliserats tillbakavisades delvis av polis på en presskonferens på lördagen, med hänvisning till hans sjukdomsbild.

2018 rapporterade den norska underrättelsetjänsten PST att risk förelåg att mannen kunde komma att utföra våldsbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!