Den siste i Kompani Linge är död

Alla medlemmar i den norska legendariska motståndsgruppen Kompani Linge är nu borta. 96-årige August Rathke avled på fredagen.

Motståndsmannen August Rathke blev den sista överlevande från Kompani Linge. Arkivbild från 2021.

Motståndsmannen August Rathke blev den sista överlevande från Kompani Linge. Arkivbild från 2021.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Norge2022-11-26 16:51

Kompani Linge utförde den berömda sabotageaktionen mot nazityskarnas anläggning för tungt vatten i Rjukan 1943 – en av många hjältehistorier från andra världskriget som filmatiserats.

Motståndsmannen och politikern August Rathke somnade stilla in på ett sjukhem i Bergen på fredagskvällen omgiven av sina närmaste, enligt sonen Lars Rathke.

– Vi har mottagit beskedet om hans bortgång med sorg. Nu är den siste soldaten från Kompani Linge borta. Med det stängs ett kapitel i norsk krigshistoria. Vi minns Kompani Linge och deras insats i tacksamhet. Jag beklagar och mina tankar går till hans närmaste, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram till nyhetsbyrån NTB.

"Det är vemodigt"

August Rathke var ledare för den kommunistiska ungdomsrörelsen i Bergen-området och redaktör för det kommunistiska partiets illegala tidning Fortroppen. I januari 1945 flydde han till Storbritannien undan nazipolisen Gestapo.

I fjol gick Linge-soldaterna Erling Lorentzen och Asbjørn Fjeld bort med kort tids mellanrum.

– Efter kriget fick jag nära förhållandena till många stora personligheter som var med i Kompani Linge. En måste bli den siste. Det blev jag. Det är vemodigt, sade August Rathke till Bergens Tidende då.

Han gick med Norges kommunistiske ungdomsförbund efter kriget och blev senare aktiv på kommun- och landstingsnivå i socialdemokratiska Arbeiderpartiet, där han slutligen utnämndes till hedersmedlem.

Varnade ungdomen

I en intervju med Forsvarets Forum förra året underströk August Rathke att det var ideologin som låg bakom andra världskriget som skrämde honom mest:

– Det var en otrolig revolution som ägde rum i kulturlandet Tyskland och som hotade hela världen.

Han varnade för vad som kan ske om ungdomarna glömmer historien.

– Delar av den ideologin som vi kämpade mot den gången lever vidare.

– Så kampen för att upplysa om krigstiden och nazismen måste vi hålla levande.

August Rathke bar Kongens fortjenstmedalje i silver och flera norska och brittiska utmärkelser. 2015 fick han regeringens minnesmedalj för sin insats under andra världskriget.

Ständigt engagerad

Försvarschef Eirik Kristoffersen minns Kompani Linge siste överlevande:

– Jag mötte honom flera gånger och vi hade bra samtal. Han hade energi, gott humör och ett engagemang som jag alltid ska komma ihåg. August Rathke var lika engagerad i dagens situation som han påpekade att vi aldrig får glömma krigen och kampen mot totalitära krafter.

– Jag minns honom med erkännande och respekt, säger Eirik Kristoffersen til NTB.

August Rathke efterlämnar två söner, fyra barnbarn och två barnbarnsbarn, enligt Bergens Tidende.

Fakta: Kompani Linges sabotage

Kompani Linge slog till natten mellan den 27 och 28 februari 1943 mot tungvattenfabriken i Vemork utanför Rjukan i södra Norge. Nazisterna planerade att föra det tunga vattnet till Tyskland för framtagningen av en atombomb.

Tyskarna lyckades snabbt bygga upp fabriken efter sabotaget. Men sedan en färja lastad med tungt vatten sprängts av norska motståndsmän 1944 gav tyskarna upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!