Dömdes till fängelse i 21 år – ser ut att frias

En man som för 20 år sedan dömdes för mordet på två flickor i Norge verkar kunna frias. Enligt riksåklagaren finns det inga bevis för att han är skyldig.

Riksåklagaren Jørn Maurud säger att Viggo Kristiansen bör frias.

Riksåklagaren Jørn Maurud säger att Viggo Kristiansen bör frias.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Norge2022-10-21 15:24

– Icke skyldig, svarade Viggo Kristiansen när han vid rättegångens inledning, för två decennier sedan, fick frågan om hur han förhöll sig till anklagelserna att han, tillsammans med en kumpan, våldtagit och mördat en åttaårig och en tioårig flicka i friluftsområdet Baneheia i Kristiansand i maj 2000.

Polisen fick tidigt upp spåren efter de två, då unga männen. Kristiansen, som helt och hållet nekade till brotten, dömdes till 21 års fängelse, medan den andre mannen, som gjorde vissa medgivanden, dömdes till 19 år.

Riksåklagaren ber om ursäkt

Riksåklagaren Jørn Maurud säger nu att Kristiansen bör frias. Han ber rätten att frikänna Kristiansen utan att ett nytt rättsfall upprättas.

– Det övergripande utredningsmaterialet ger uppenbarligen inte någon bevismässig grund för att åtala Kristiansen för de omständigheter som han dömdes för i Baneheia-fallet, säger Maurud.

Riksåklagaren ber samtidigt om ursäkt.

– Det här fallet är djupt tragiskt för Kristiansen och hela rättsstaten. Jag vill därför be om ursäkt å hela åklagarmyndighetens vägnar för den orättvisa som han och hans anhöriga utsatts för, säger Maurud.

Dömd i andra fall

Kristiansen släpptes från fängelset sommaren 2021, efter sedan hans fall åter tagits upp.

Det är oklart när frågan kan tas upp i hovrätten, men domstolen uppger för nyhetsbyrån NTB att det kan ske "relativt snabbt".

Även om han frias är han dömd i två andra fall – flera övergrepp på en minderårig flicka och trakasserier mot en vuxen kvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!